“Bir yazar olarak benim işim gerçeği ortaya çıkarmaktır”

humhum

Global Mod
Global Mod
Socorro Venegas (Meksika, 1972) “Bu roman benim en yoğun yaşamsal ve yazma laboratuvarımdı” diyor. Carlos Fuentes Ulusal Roman Ödülü'nü kazanan 'Gece siyah beyaz olacak' (Şifre), 2009'da ERA yayınevinde yayımlanmasından 15 yıl sonra İspanya'ya geliyor. Yazar bunu, çeşitli açılardan araştırdığı, “bazı temel takıntıları olan bir kök” olarak tanımlıyor.

'Gece siyah beyaz olacak' çok iyi hazırlanmış bir hikaye. Hareketli bir tartışmaya yol açan bir anlatı testi. Hikâyenin kahramanının adı Andrea, ebeveynlerinin terk edilmesinin kurbanı. Parçalanmış çocukluğu, babasından gelen bir telefon sonrasında geçmişini keşfetmesine yol açar. Başlangıçta “Bütün bu gürültünün sebebinin babam olduğunu tahmin ettim” diyor. Çocukluktan gelen o uzak sesler. Uzaktaki bir şeyi arama isteği olay örgüsünü tersine çevirir. Venegas, arayış ve trajediyle dolu bir kitap hakkında “Birini ne kadar severseniz sevin, onun acısını söndüremezsiniz” diyor.

Eser ilham alıyor 'Colossus ve Ay', bir hikaye bir kızın babasının izinden gittiğini yazmıştı. “Daha derine inmek, hikayenin gitmesine gerek olmadığı ama romanın gitmesi gereken yere gitmek istediğimi hissettim. Her insan gibi tek parçadan oluşmayan bu baba hakkında daha çok şey söylemem gerekiyordu; onun ışık-gölge oyunlarını, tutarsızlıklarını, onu harika ve korkunç kılan şeyleri, onu bir işkence adamına dönüştüren şeyleri. Okurlar Andrea'nın büyüdüğünü görecek ve yaşama sanatının ona öğrettiği darbeleri nasıl özümsediğini fark edecek.

Bu hayati kırıklar şu şekilde yakalanır: otobiyografik imalar. Venegas acıyı ilk elden biliyor; yaşananların sirkemsi tadı. ” küçük kardeşimin ölümüRomanda anlattığım gibi olmayan ama acısı orada yeniden yaratılan, yazılarımda var olan bir şey” diyor ve kayıpların aileleri parçalama potansiyeline sahip olduğunu kabul ediyor. Acı verici parçalarla desteklenen roman, ani bir gelişmeyi somutlaştırıyor: «Hikayemde ben de öyleydim AndreaGemi enkazının parçalarını kaldıran, bunların bir gün çocuğunun yüreğine diken olmaktan öteye geçeceğini hisseden kız. Babasını aramaya çalıştığında ısrar ediyor çünkü “onu yargılamayı bırakmaya, değişemeyeceğini kabul etmeye büyük bir ihtiyaç” var.

veda etmek

Venegas'ın romanı biraz özeldir. Kardeşinizin ölümünü nasıl anlarsınız? Alkolizm sorunuyla nasıl başa çıkılır? Ve her şeyden önce anlatılanlardan nasıl teselli bulacağız? “Bunu yazmaya çalışmalısın. Bir yazar olarak benim işim gerçekliği derinlemesine incelemek, onu ortaya çıkarmaktır. Bakın ve başkalarının bakmasına izin verin. Otobiyografik unsurlar var ve babamın hikayesi benim için önemli olanla, onu o yapan şeyin ne olduğuyla ilgili konuşma ihtiyacımdan kaynaklanıyor.

'Gece siyah beyaz olacak'ta yazarın bilinci gündelik olanı delip geçiyor. Romanın ortasında karakterlerden biri “Olanları yazın ki, hiç olmasın” diyor. Derinlerde Venegas veda etmek için bu varlıkların içinde saklanır. Kendisi de “Ne kadar kaybedersek kaybederiz, bir sonraki kayıplara asla hazır olmayacağız” diye savunuyor. İşinde, karakterler kederin bir yanını temsil ediyor. Her biri kendi hayatta kalma yöntemini kullanıyor ve kendi ifadesine göre bunu ailesinden öğrenmiş; acıya koşulsuz bir teslimiyet içine girme gerçeği.

Onun ilk romanı yazıya aktarılan kişisel bir istifa süreci. Her satırda fiil ve eylem, sonsuzluk sorunundan yola çıkarak “kaybetmek anlamlarını çoğaltır”. Gibi yazarların figürlerini kurtaracak yer var Ricardo GaribaVebir karaktere ilham veren. Romancı, “O güçlü, pervasız kişiliğe, kendini umutsuzca yazmaya adamış bir adama ilgi duyuyordum” diye doğruluyor.

Geriye dönüp baktığında Venegas, bu ilk çalışmasının işine daha fazla güvenmesine yardımcı olduğunu belirtiyor. Kendisini harekete geçiren şeylere ve takıntılarına her zaman sadık kaldığını, çünkü “dibe vurana kadar yazmaya çalıştığını” söylüyor. Derinlere inilen bu inişte şiirsellik anlamlı hale gelir. Yazar bir şair bakışına sahiptir ve bu anlamda şiirde inancını yeniden canlandıracak “temel bir dil” bulduğunu kabul eder. “Kelimeler yangını durduramayacak ama beni oradan alıp güvende tutacak bir nehir olacaklar” diye bitiriyor.