Güney Koreli muhalefet partileri, sıkıyönetim ilan ettiği için Başkan Yoon'un görevden alınması için önerge sundu

feateous

New member
Güney Koreli muhalefet partileri, sıkıyönetim ilan ettiği için Başkan Yoon'un görevden alınması için önerge sunduGüney Kore'nin muhalefet partileri bu Çarşamba günü cumhurbaşkanını görevden almak için bir önerge sundu Yoon Suk YeolMilletvekilleri yasayı kaldırma yönünde oy vermeden önce birliklerin Parlamento'yu kuşatmasına yol açan kısa süreli sıkıyönetim yasasını sona erdirdikten birkaç saat sonra görevinden ayrılma baskısıyla karşı karşıya.

Yoon'un görevden alınması şunları gerektirecektir: Parlamentonun üçte ikisinin desteği hareket için ve ardından Anayasa Mahkemesinin en az altı yargıcının desteğidokuz üyeden oluşur.

Ana muhalefet partisinin ortak sunduğu önergede, Demokrat Parti ve diğer beş muhalefet partisi küçük olanlar bu Cuma oylamaya sunulabilir.

Ana muhalefet partisi Demokrat Parti de dahil olmak üzere altı muhalefet partisinin temsilcileri Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında, “Onu görevden almak için acilen hazırlanmış bir önerge sunduk.” dediler.

Yoon'un üst düzey danışmanları ve sekreterleri toplu olarak istifa etmeyi teklif etti ve Savunma Bakanı Kim Yong Hyun da dahil olmak üzere Kabine üyeleri de, ulus kötü düşünülmüş bir manevra gibi görünen bu manevrayı anlamlandırmaya çalışırken, istifa çağrılarıyla karşı karşıya kaldı. Başkanlık şimdilik herhangi bir tepki vermedi.

Ülkenin en büyük sendikal örgütü, cumhurbaşkanı istifa edene kadar “süresiz genel grev” çağrısında bulundu.

Güney Kore cumhurbaşkanının acımasız bir sıkıyönetim başlatarak ülkeyi felce uğratmasının ve Parlamentonun ve toplumun bir an için kendisini komşusunun aynasında yansıdığını gören toplumun ezici bir şekilde reddedilmesinin ardından kararnameyi kaldırmasına kadar beş saatten fazla zaman geçti. kuzey. Ya da geçmişe baktığını ve Kore Yarımadası'nın bölünmesinden sonra Seul'de Pyongyang'dakiler kadar zalim diktatörlerin hüküm sürdüğü onyılları hatırladığını.

3 Aralık saat 23.00'ten 4 Aralık sabah 4.30'a kadar Batı'da kültürel fenomenleri nedeniyle idealize edilen Güney Kore, otoriter bir darbeyle sarsıldı. Siyasi fırtınayı başlatan kişi, Asya'nın en canlı demokrasilerinden biri olmakla övünen bir ülkenin siyasi sisteminin temellerini kıran şeyle mücadele eden bir savcı olarak parlak bir kariyere sahip bir liderdi.

Pek çok analistin halihazırda tanımladığı şey bir “kendi kendine darbe” girişimi Her şey başkanın televizyondaki konuşmasıyla başladı Yoon Suk Yeol (63 yaşında) bir açıklama yaparak herkesi şaşırttı tüm siyasi ve parlamento faaliyetlerini yasaklayan sıkıyönetimve bu kararnameye itiraz edecek halka açık gösteriler ve Orduyu sokağa çıkardı uygunluğunu sağlamaktır. Yoon'a göre bunu “ülkeyi Kuzey Kore komünist güçlerinden korumak ve devlet karşıtı unsurları ortadan kaldırmak” için yaptı.

Muhafazakar cumhurbaşkanı, televizyonda yayınlanan konuşmasında, Nisan ayında Ulusal Meclis seçimlerini ezip geçen ve Parlamentodaki 300 sandalyenin %60'ından fazlasını kazanan liberal muhalefet bloğuna gönderme yaptı. Yasama organının kontrolünü elinde bulunduran muhalefet, aylardır kabinesinin önemli üyelerinin görevden alınması ve bütçe tasarısının ertelenmesi için baskı yapıyor. Lider, kararını gerekçelendirmek için ana muhalefet partisinin rejime sempati duyduğunu ekleyerek Kuzey Kore korkusunu kullandı. Kim Jong-un.

Başkanlarının benzeri görülmemiş bir şekilde ortaya çıkmasından yeterince korkmayan Güney Koreliler için, yerel medyada askeri üniforma giymiş bir adam belirdi. Park An Soo, “sıkıyönetim komutanı” olarak atandığını söylemek ve her türlü siyasi faaliyetin yasak olduğunu hatırlatmak Basın özgürlüğü ortadan kaldırıldı. “Bütün medya kuruluşları sıkıyönetim komutanlığının kontrolü altındadır” uyarısında bulundu.

Vatandaşların şansına, Yonha haber ajansı başta olmak üzere Güney Kore medyası, Bağımsız olarak raporlamaya devam ettiler, Ulusal Meclis'teki (Parlamento) milletvekillerinin binaya girişinin yasaklandığını ve ana muhalefet partisi Demokrat Parti'nin tüm milletvekillerinden sıkıyönetim kaldırılması için acil oylama için yasama organına gitmelerini istediğini açıklayarak.

Milletvekilleri içeri girmeyi başarırken, askerler de odanın kapısı ve çevresinde mevzi aldı. Binlerce Sel sakini retlerini göstermek için Meclis önünde toplandı Kararnameyi kabul edin ve başkanın istifasını isteyin. Bazı protestocular binaya girmeye çalıştı ancak kapılara banklar ve sandalyelerle barikat kuran ordu tarafından zorla engellendiler.

Gece saat 01.00'den kısa bir süre sonra milletvekilleri oy birliğiyle cumhurbaşkanının sıkıyönetim kararnamesinin engellenmesi yönünde oy kullandı. Millet Meclisi üyelerinin çoğunluğu (300 üyeden 190'ı) Şafak vakti binaya girmeyi başardılar ve olağanüstü hal yasasını reddetme yönünde oy kullandılar.

Güney Koreli askerler Sel'deki Parlamento binasına giriyor.KUZEY KORE ULUSAL MECLİSİ | AFP

“Halkın sakin olması gerekiyor. Millet Meclisi halkın yanında demokrasiyi savunur. “Sıkıyönetim uygulayan ordu vatana ihanetten yargılanacak” Woo Son-shik, Güney Kore Parlamentosu Başkanı. Oylamanın ardından ana yasama binasına giren birlikler geri çekilmeye başladı.

Bir buçuk saat sonra milletvekilleri meclisteki yerlerinde oturup cumhurbaşkanının Meclis kararına uymasını ve sıkıyönetim uygulamasını kaldırmasını beklediler. Binanın dışında toplanan protestocular arasında, Yoon'un kararına sadık kalması ve ordunun, Parlamentoyu feshetmeye karar vermesi halinde cumhurbaşkanını desteklemesi durumunda neler olabileceği konusunda büyük endişeler vardı.

Sabah saat 3.30'da ordu ve polis çoktan geri çekilmişti ancak Başkan Yoon hâlâ sıkıyönetim yasasının kaldırılması talebine yanıt vermedi. O dönemde Demokrat Parti'nin bir sözcüsü medyaya parlamentoya giren askerlerden bazılarının Muhalefet lideri Lee Jae-myung'u, iktidar partisi lideri Han Dong-hoon'u ve Ulusal Meclis sözcüsünü tutuklama girişimi başarısızlıkla sonuçlandı.

Güney Kore dışından, Seul'de ortaya çıkan siyasi krizden endişe duyan Batılı müttefiklerden iletişim gelmeye başladı. ABD'den bir Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü, Washington'un Güney Kore cumhurbaşkanının niyetleri konusunda bilgilendirilmediğine dair güvence verdi.

Ülkedeki en büyük sendikalardan biri olan Kore Sendikalar Konfederasyonu saat 04.00'te Başkan Yoon istifa edene kadar “süresiz genel grev” ilan etti. Bu arada Parlamento çevresindeki atmosfer çok daha sakindi ve yalnızca birkaç yüz protestocu kaldı.

Güney Kore'nin en kaotik gecesi

4.30'da geldi Başkan'dan uzun zamandır beklenen açıklama: OHAL kaldırıldı. Yoon yaptığı açıklamada, “Devletin temel işlevlerini felç etmeye ve liberal demokrasimizin anayasal düzenini bozmaya çalışan devlet karşıtı güçlere karşı ulusal kararlılığın bir eylemi olarak dün gece saat 23.00'te acil sıkıyönetim ilan ettim.” dedi. Güney Kore'nin yakın geçmişteki en kaotik gecesine yol açan sıkıyönetimin sona ermesi için kabinesinin tüm üyelerinin toplanmasını beklediğini açıkladı.

Protestocular, Çarşamba günü erken saatlerde Ulusal Meclis önünde düzenlenen protesto sırasında Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un istifasını talep etti.

Protestocular, 4 Aralık Çarşamba günü erken saatlerde Ulusal Meclis önünde düzenlenen protesto sırasında Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un istifasını talep etti.Ahn Young-joonErişim noktası

Kararnamenin kaldırılmasının ardından hem muhalefet liderleri hem de kendi partisi Yoon'un istifasını talep ediyor.

Seul'de sokak düzeyinde çoğunluk görüşü şöyle: Lider Mavi Saray'dan ayrılmalıBeyaz Saray'ın Güney Kore'deki karşılığı. Sabah ve öğlen (yerel saat) boyunca, hem muhalefetten hem de Hükümet partisinden çok sayıda milletvekili, her türden partiden yüzlerce takipçinin önünde, dün sabah yaşanan kaosa ilişkin görüşlerini ifade etmek için Parlamento kapısından geçti. ideologlar.

“Sıkıyönetim ilanı yasa dışıdır ve doğrudan Anayasa'ya aykırı bir suç teşkil etmektedir. Bu aslında bir darbedir“dedi muhalif politikacı Kim Ming-seok, Seul'deki siyasi krizi konu alan yabancı medyaya İngilizce olarak yaptığı nadir bir açıklamada.

Tüm muhalefet Yoon'un istifa etmesi yönündeki baskıyı yoğunlaştırıyor. Sağ ve sol medya da Yoon'a karşı yıkıcı yazılar yayınladı.

Muhalefet partileri Ulusal Meclis'teki 300 sandalyenin 192'sini kontrol ediyor, dolayısıyla oylama için mecliste gerekli üçte iki çoğunluğa ulaşmak için Yoon'un kendi partisinden milletvekillerinin kendilerine katılmaları gerekecek. suçlama.