“İki yıldır bir hayaletle konuşuyorum”

humhum

Global Mod
Global Mod
Bu bir dostluk ve ölüm hikayesidir ve bu nedenle bir hayalet hikayesidir. 2 Şubat 2022'de gönderilen bir Wasap ile başlayın.

“Bana bugün animasyonlu ve daha iyi olduğunu söylüyorlar.

– ve bu doğru, düşünce geri döner … Kan

Cevap vermesi üç yıl süren en iyi arkadaşı olan Fernando Marías'tan Juan Bas'a (Bilbao, 1959) bundan çok daha güzel bir veda yok: Bir mesajı neredeyse epistolar bir kitaba dönüştürmeye karar verdiğinizde olan şey budur.

Yol boyunca Bas, miyokard enfarktüsü ve neredeyse koluna mal olan bir süper bacteriyel saldırıya maruz kaldı. Şimdi şöyle diyor: “Ama enfarktü kitabı büyük ölçüde geliştirdi.” Ve ayrıca: “Cidden söylüyorum, size başka bir boyut veriyor.” Ve sonra daha ciddi: «Onu yayınladığını görüp görmeyeceğimi bilmiyordum. Mutluyum “. Ama ciddiyet uzun sürmez: “Kalp krizini olduğundan daha fazla punki bıraktım.”

Kitap elbette 'Düşünce Kan'a Geri Dönüyor' (Cordelia Krallığı) ve yarım yüzyıl süren bir dostluğun kurgusu olmadan, başarıları, coşkuları, ahlaksızlıkları, gülüşleri, meslekleri (yazma ve diğer şeyleri), kederleri, sırları, hobileri ve hatta boşanmaları paylaşmak için yeterli zamandır. «Evet, kendimizi aynı yıl ilgili kadınlarımızdan ayırıyoruz, ikimiz de mütevazı bir editoryal, geriye doğru, alkolizm kitaplarımızda yayınlıyoruz. Birlikte sayısız şey yaşadık. Ortak bir formasyonumuz vardı. Korkunç bilgiç çocuklar olmalıydık. On iki ya da on üç yıllık Borges'i keşfettiğimizi ve kafasına döndüğünü hatırlıyorum. Her zaman mutlak sinefiller olduk … elli yıldır kardeşimden daha fazlası oldu ».

Bas, 'hack'lerin' eski mizahçısından alıntı yapar: «Mizah anlayışını biriyle paylaştığınızda, kendi dilinizi konuşan bir kişi bulmak gibidir». «Şans eseri değil, kitabın sondan bir önceki bölümü 'İtalyan komedisi olarak hayat' başlıklıdır. Bu bizim yaşam okulumuz, altmışlı yılların filmleri ve yetmiş kusurlu ama çok çekici, yaşam sevincini ve hayat olan şakayı kutlayan 'eskizlerden' yapılmış. Çok ciddiye almanıza gerek yok. Ciddi insanlardan daha korkunç bir şey yok ”diyor yazar.

“Bu anılarda çok fazla nostalji yok.” Onu atlattı mı?

“Hepimiz mutlu, belgesiz ve ölümsüz olduğumuzda belirli bir nostaljiye sahibiz.” Ancak oldukça zengin bir yaşamınız varsa, nostalji daha azdır. Bu Fernando ile çok konuşuyordum. Böyle bir hayatınız varsa, yaşlılığa geldiğinizde geriye bakarsınız ve söylersiniz: Eh, çıkarırlar.

“Yol için, bir dostluk ne ölçüde bir aşk?”

“Dostluk, tutku olmadığı için sakin olmanın bir yoludur.” Yüksek dereceden bir anlayıştır. Aşk başka bir şey, karşılaştırılabilir olduklarını sanmıyorum … doğal olarak, Fernando'yu sevdim. Hayatımda en çok sevdiğim insanlardan biri. Ama onun için hissettiğim şey aşktan çok farklı.

Bas, Marias'ın iyileşmesi sırasında okuduğu ve Christopher Hitchens ile olan dostluğuna ve hastalığı bekleme odası, gri ve sıkıcı olarak anlayışına birçok sayfayı adadığı Martin Amis tarafından 'Inter''den ilham aldığını söyler: ikisi özofagal kanserden öldü.

Bas, “Bu elegy'yi yazmam gerekiyordu, bu şeytan çıkarma ihtiyacım vardı” diyor. «Kitap aynı zamanda büyük şarkılar için bir araçtı: yaşlılığın başlangıcı, zamanın seyri, sevgi, kalp kırıklığı, hikayeler anlatma ticareti … ama sonunda kaybettiğim arkadaşa veda ediyor. Buna ek olarak son bir veda. Çünkü yazı sırasında onunla konuştuğunu hissettim. Bir hayaletle iki yıl geçirdim. Şimdi veda mühürlendi, düello bitti. Tabii ki hafızam olduğu sürece Fenando'yu hatırlayacağım ».

“Ve yazı terapisi işe yaradı mı?”

“Evet, şüphesiz.” Herhangi bir konu ile edebiyat yaptığınızda, kişisel olarak ne kadar acı verici olursanız olun, bir edebi bakım uygulamak, edebi nesneyi belirli bir mesafeyle, bazı soğuklukla düşünmenizi sağlar, bu da kaçınılmaz olarak son bölümü yazmasına rağmen, bazı gözyaşlarından kaçınamadım.

Bunlar Fernando için son sözleri, o uzak Wasap'ın cevabı: «Düşünceniz ölü kanla kayboldu, ancak küçük torrent akarken ve kalbim durmuyorken benimkini canlandırıyor. Seni sonuna kadar yanımda götüreceğim. Hoşçakal, arkadaşım ».