“İş bir kınamadır”

humhum

Global Mod
Global Mod
Daha fazlasını aramayın: Cennet var ve Palmera'da Gandía'ya çok yakın, Vicente Todolí'nin altmış yedi yıl doğduğu ve bugün imkansız ağaçların, mutlu ve hedonistik bir Tanrı'nın hayal gücünden alındığı gibi büyüdü. Burada her şey bilir … Çok, daha, daha iyi. Ve bugün yürüyen ve şöyle diyor: “Çocukum yok, ağaçlarım var.”

Müzeleri yönettikten veya kaldırdıktan sonra (Valencia'nın Ivam'ı, Porto'nun Serralabaları, Tate Modern de Londra) Todolí bir bahçıvana girdi ve burada dünyanın her yerinden getirilen bir narenciye eklendi. Beş yüzden fazla tür var. Bazıları, doğal mutasyonların sonucu, sadece güneşte bu yirmi derece rüyada geçerlidir.

Todolí mavi bir ceket giyer, bir şapka taşır ve konuştuğunda puro külü düşer: Düşündüğünü daha yavaş konuşmasına rağmen çok, çok hızlı konuşur. Milano'daki Pirelli Hangarbicocca Müzesi'nin sanat yönetmenidir ve Botín Vakfı'nın Plastik Sanatlar Danışma Komisyonu'nun bir parçasıdır. And at the same time he has turned the Todolí Citrus Foundation in a place where things do not stop happening: Film, poetry festivals, haute cuisine meetings, illustrious visits, collaborations with Loewe … now he tells his life in 'I would like to create a garden (and see him grow)' (Espasa), a book of memories and projects and wishes, in addition to an ode to the landscape in which he was born and in which He has built daha iyi görmek için bir bakış açısı.

“Viaja çok, değil mi?”

“Seyahat ettiğim zamanın yüzde sekseni.” Yarın [por ayer] Milano'da bir sergi açtım, sonra buraya dönüyorum ve Cumartesi günü Japonya'ya gidiyorum. Benim için onlar komut eylemleri, saldırılar. Bu benim kampım: Bir yere gidiyorum, yapmam ve geri dönmem gerekeni yapıyorum. Yalnız gitmeyi, hızlı gitmeyi ve üsse dönmeyi seviyorum.

“Bu bahçe, kısmen gezilerinize getirdi. Satın aldığınız ilk ağacı hatırlıyor musunuz?

– Isquia adasındaki bir pazarda hiç görmediği bir narenciye gördüm. Meyvesi beni etkiledi [era un limonero cidrado rubra]. Taşıma için paketleyip paketleyemeyeceklerini sordum. Havaalanına vardığımda dedim: Bana sahip oldukları en büyük bavulu ver lütfen. Ve buraya ektim.

“Kitapta sadece sevdiği şeyleri söylüyor.”

“Eğer işse, yapmam: tutku olmalı.” Bu yüzden emekli olmayacağım. Benim için, sanatta yaptığım, o zaman, sadece nasıl hissettiğim. Zevk, oyun. İş bir mahkumiyettir. Paraíso'da işe yaramadı.

“Ama burada da çalışacak.”

“Birçok 'zoom'um var çünkü Milano'da yaşamıyorum, ayda bir kez gidiyorum.” Halkımla toplantılarım var ve her zaman diyorum ki: günün sonunda konuşuyoruz. Neden günün sonunda? Çünkü doğal ışık yok. Sonra içeri dönüp sanatta çalışabilirim. Ama doğal ışık varken buradayım [y señala el suelo del jardín].

«Toplantılarım her zaman günün sonunda, çünkü doğal ışık yok. Işık varken bahçedeyim »

“Buraya çok yakın yaşayan brines bu ışığın oğluydu.” “Peki sabah ışığı / sabah hayatıma nasıl dönebilirim?” Son şiirlerinden birine yazdım.

“Eğer hassassanız, bu ışık unutulmaz.” Her ne kadar takdir etmek için mesafeye sahip olmalısınız, gitmiş olmalısınız. Brines neredeyse tüm hayatı boyunca Madrid'de yaşadı ve günlerinin sonunda buraya geri dönmeyi seçti. Burada çok şey geldi … çocukluk dünyasını, bu duyumları uyandırmaya başladığınızda, yaşamın sonuna, ölüm için nasıl hazırlanacağı biraz. İnsanların büyük dehşeti olan ölüm korkusunu korkutmanın bir yoludur. Bu yüzden büyük bahçe yazarı Marco Martella, bir bahçenin sana kötü bir şeyin gelemeyeceği bir yer olduğunu söylüyor. Teoride.

“Burada yanlış bir şey mi?”

“Hendeklere düştüm [y ríe]. Eşekle ayağımı kırmak üzereydim.

“Sanattaki çalışmalarını ne sevmedi?”

“Tate'de komiteler vardı, çok müzakere etmek zorunda kaldım.” Bundan hoşlanmıyorum. Diyen bir arkadaşım var: Bana tavsiyede bulunmuyorsun, yalnız bir hata yapmayı tercih ederim. Tate'den sonra bu kararı verdim: Yalnız hata yapmayı tercih ederim.

“Bu arada: dışarıda meyve suları içmeyeceksin, değil mi?”

“Ah, hayır, hayır, imkansız [y ríe]. Meyvemle seyahat ediyorum, her zaman meyvem kahvaltı. En büyük zevk, yarattığınız şeyi yemektir.

“Cennetin bir narenciye bahçesi olduğunu iddia ediyorsunuz.” Rilke ayrıca Cennet'in çocukluk olduğunu söyledi. İşte ikisi de.

“Orson Welles'in Rosebud gibi.” Bu bir ütopya, çünkü çocukluğa dönüş bir ütopyadır, çünkü o an asla üremeyecek, ama beni besleyen bir şey. 'Iván'ın çocukluğunda', Tarkovski, beni çok etkileyen harika bir sahne var. O, hayatı olmayan, ama bir plajda olduğunu, sarışın bir kızla elma yüklü bir arabaya monte edilmiş bir arabaya monte edilen ve elmalar ilerlerken kuma düşen bir çocuktur … Bahçeler hayal gücünün tetiklendiği yerlerdir. Bunlar geçmişe, günümüze ve geleceğe doğru platformlardır.

“Bir müze bahçe gibi görünüyor mu?”

— Bir sanatçı bana söyledi: Bu senin en önemli müzenin [y hace una pausa]. Kültür kelimesi mahsulden gelir ve eserlerin tıpkı ağaçlar gibi bakıma ihtiyacı vardır. Önemli olan, bir müzenin bugün için yapmadığınız bir şey olmasıdır, bu da hemen etkisi yoktur. Aynı şey bahçeler için de geçerli: Tarım ritminizi dayatır. Aslında, bir bahçe bitkisi olduğunda, ilk başta hayal kırıklığı yaratıyor: ağaçlar küçük ve manzara boş. Ve paraları olan insanların bu cazibesi var: Pekala, büyük ağaçlar ve daha fazla birlikte ve hazır oynayın. Ama sonunda onları kesmek zorundalar çünkü birbirlerini rahatsız ediyorlar. Sanat koleksiyonları için de aynı. Düşünmelisiniz, nereye gideceklerini belirtmelerine izin verin.

«Bahçeler, müzeler gibi, bugün için yapılmıyor. Anında etkileri yok »

“Birçok sanatçı bahçeye herhangi bir projeye ikna etmek için getiriyor mu?”

“Onları daha sonra ödül olarak getiriyorum.” Örneğin, Botín Center'da bir sergi yapan Shimabuku. Buraya geldi ve sonra beni Okinawa Adası'na (…) narenciye görmemi sağladı. Sanatçılar buraya geldiklerinde halüsinasyon. Sizinkine paralel bir dünya.

“Çağdaş sanat çok kentsel mi?”

“Öyle, öyle.” New York'tayken Hyperurriban'dım, ama terk ettim. Bu yüzden mümkün olan en iyi zamanda şehirlerde olmaya çalışıyorum ve her şeyi çok hızlı yapıyorum. Babam aynı zamanda bir anti -anti -idi. Şehirlerde nefes almadığını, miazmalar olduğunu söyledi. Evlendiğinde bir kez bir yolculuktaydı, düğün. Sonra bir daha asla seyahat etmedi.

– Sanat tarihi narenciye dolu. Çünkü?

– Narenciye dünyası, özellikle Kuzey halkında büyük bir manyetizma kullandı. Narenciye, kış güneşinin meyveleridir ve kuzeyde bulunan kış güneşidir. Güney'e geldiklerinde tekrar ışık tuttular. Bu yüzden sanatçılar her zaman güneye gitti: Picasso, Matisse … Alman ve Fransız Nazarenler geçmiş için Roma'ya gitti, aynı zamanda ışık için de gitti. Bu ışığı arıyorlardı. (…) Akdeniz kültürü narenciye, asma, zeytin ağacı ve badem ağaçlarıdır. Ama tüm bunlardan, narenciye en çeşitliliğe sahip olanlardır: gerçekten kültür dünyasını çeken şey budur.

“Daha önce ne terk edersiniz: sanat mı bahçe mi?”

-[A lo lejos canta un gallo] Tabii ki sanat. Bahçe asla, bahçe benim hayatım. Ait olduğum yer burası. Sanattan ayrılmayacağım çünkü hoşuma gidiyor, ama bir noktada işten ayrılmaya başlayacağım. Benim fikrim, bahçeye gittikçe daha fazla ve kurumlara daha az adamak.