Kapalı Sistem Nedir Eğitimde ?

Simge

New member
[color=]Kapalı Sistem Nedir Eğitimde? Eğitimde Kapalı Sistem Yaklaşımının Bilimsel Analizi[/color]

Merhaba forumdaşlar,

Eğitimde kapalı sistemler hakkında derin bir araştırma yaparken bazı ilginç noktalar keşfettim ve bu konuda sizinle paylaşıp tartışmak istiyorum. Bilimsel verilere dayalı bir bakış açısıyla, eğitimde kapalı sistemlerin ne anlama geldiğini, nasıl işlediğini ve ne gibi avantajlar ya da zorluklar sunduğunu birlikte keşfetmek gerçekten heyecan verici. Özellikle eğitimde kullanılan farklı sistemlerin nasıl şekillendiğini anlamak, öğretim yöntemlerine dair farkındalığımızı artırabilir.

Şimdi gelin, bu bilimsel terimi daha derinlemesine ele alalım ve hep birlikte tartışalım: Kapalı sistemler eğitimde ne demek ve bu kavramın etkileri ne olabilir?

[color=]Kapalı Sistem Nedir?[/color]

Kapalı sistem, bilimsel bir kavram olarak, dışarıdan müdahale almadan kendi içinde işleyen ve kendi sınırlarıyla sınırlı olan bir sistem olarak tanımlanabilir. Bu tür sistemler, dış çevreden enerji, madde ya da bilgi almazlar; yani, tüm süreçler sistemin içindeki bileşenler aracılığıyla yönetilir. Eğitimde kapalı sistem, öğrenci, öğretmen ve öğrenme materyalleri gibi unsurların belirli bir kontrol altında olduğu, dışsal faktörlerin etki etmediği bir yapıyı ifade eder.

Bir eğitimde kapalı sistem yaklaşımını düşündüğümüzde, bu tür bir ortamda öğretmen, öğrenci ve materyaller arasındaki etkileşimler sınırlı olur. Yani, bu ortamda dışarıdan gelen farklı sosyal, kültürel ya da ekonomik faktörler minimum düzeye indirilir. Kapalı bir eğitim sisteminde, sınıf içindeki her şey kendi dinamikleriyle işler, dış faktörler neredeyse hiç hesaba katılmaz.

[color=]Eğitimde Kapalı Sistem Yaklaşımının Özellikleri[/color]

Eğitimde kapalı sistemin temel özelliklerine baktığımızda, birkaç önemli noktayı öne çıkarabiliriz:

1. Kontrollü Ortam: Kapalı sistemlerde sınıf içindeki tüm süreçler öğretmen tarafından kontrol edilir. Öğrenciler belirli kurallara uyarak eğitimin sınırları içinde hareket ederler. Bu, dışsal faktörlerden (aile yapısı, sosyal çevre, ekonomik durum vb.) bağımsız olarak öğrenmeyi sağlamak için tasarlanmış bir modeldir.

2. Dış Etkilerin Azaltılması: Kapalı bir sistemde dışsal etkenlerin etkisi minimumdur. Bu, öğrencilerin çevresel faktörlerden etkilenmeden öğrenmelerine olanak tanır. Örneğin, öğretmen yalnızca dersin içeriğine odaklanır ve dışarıdaki faktörlerin bu içeriği etkilemesini engellemeye çalışır.

3. Sınırlandırılmış Kaynaklar ve Kısıtlamalar: Kapalı sistemde öğrenme materyalleri, araçlar ve kaynaklar genellikle sınırlıdır. Öğrencilerin bilgiye ulaşımı sadece öğretmen ve ders kitabı gibi belirli kaynaklarla sınırlıdır. Bu, sistemin sınırları dahilinde eğitim verirken odaklanmayı artırabilir ancak aynı zamanda öğrencinin dış dünyadaki kaynaklarla tanışmasını da engelleyebilir.

[color=]Kapalı Sistemlerin Eğitimdeki Artıları ve Eksileri[/color]

Eğitimde kapalı sistemler, kontrollü bir ortam yaratmak açısından birçok avantaj sunabilir. Ancak bu tür sistemlerin bazı dezavantajları da vardır. Hadi gelin, bunları bilimsel verilerle inceleyelim.

Artıları:

1. Odaklanma ve Derinlemesine Öğrenme: Kapalı sistemlerde öğrenciler dış etkenlerden uzak tutularak, dersin içeriğine tam olarak odaklanabilirler. Bu, özellikle karmaşık konuların detaylarına inilmesi gerektiğinde faydalı olabilir. Yapılan araştırmalar, dışsal uyarıcıların minimum düzeyde olduğu öğrenme ortamlarında öğrencilerin daha derinlemesine düşünme becerilerinin geliştiğini göstermektedir (Karpicke, 2009).

2. Daha Kontrollü Eğitim Süreci: Öğrenciler belirli sınırlar içinde eğitim alırken, öğretmenler de her bir öğrencinin ilerlemesini daha net şekilde takip edebilirler. Bu durum, eğitimin etkinliğini artırabilir. Her öğrenci için özelleştirilmiş geri bildirimler verilebilir.

3. Sosyal Normların Azaltılması: Kapalı bir sistem, öğrencilerin sosyal baskılardan uzak bir şekilde sadece akademik gelişimlerine odaklanmalarını sağlayabilir. Bu, özellikle sosyoekonomik farkların belirgin olduğu sınıflarda önemli bir avantaj olabilir.

Eksileri:

1. Dış Dünyadan Yalıtılma: Kapalı sistemde öğrenme yalnızca sınıf içindeki materyallerle sınırlıdır. Bu, öğrencilerin gerçek dünya ile bağlantı kurmalarını engelleyebilir. Eğitim araştırmaları, sosyal etkileşimlerin ve dış dünyadaki deneyimlerin öğrenmeye katkı sağladığını (Vygotsky, 1978) göstermektedir. Öğrencilerin sadece kapalı bir ortamda yetişmeleri, onları toplumsal hayata yeterince hazırlamama riski taşır.

2. Tek Taraflı Perspektif: Bu tür sistemlerde öğretmenlerin sunduğu bilgiye bağımlılık artar. Bu da öğrencilerin farklı bakış açılarını öğrenme fırsatlarını sınırlayabilir. Ayrıca, öğrencilerin eleştirel düşünme ve problem çözme yetenekleri de bu sınırlı ortamda gelişmekte zorluk yaşayabilirler.

3. Yaratıcılığın Kısıtlanması: Kapalı sistemler genellikle belirli kurallar ve sınırlarla işlediği için öğrencilerin yaratıcılıklarını ve özgür düşünme kapasitelerini sınırlayabilir. Çeşitli araştırmalar, açık sistemlerin, öğrencilerin daha yaratıcı çözümler geliştirmelerine olanak tanıdığını göstermektedir (Amabile, 1996).

[color=]Kadın ve Erkek Bakış Açıları: Kapalı Sistemin Sosyal Etkileri ve Empatik Yaklaşım[/color]

Eğitimde kapalı sistem yaklaşımını değerlendirirken, erkeklerin veri odaklı ve analitik bakış açıları ile kadınların daha sosyal ve empatik bakış açılarını da göz önünde bulundurmak önemlidir. Erkekler, genellikle sistemin işleyişine ve verimliliğine odaklanarak, bu tür eğitim sistemlerinin bilgi aktarımını optimize ettiğini savunabilirler. Ancak, kadınlar daha çok sistemin öğrencilerin sosyal gelişimleri üzerindeki etkilerini tartışacaklardır. Dış etkenlerden izole olmuş bir eğitimde, öğrencilerin toplumsal becerileri, empati kurma yetenekleri ve sosyal bağlar kurma fırsatları sınırlı olabilir. Bu, kadın bakış açısının eğitimdeki sosyal ve insani yönlerine dikkat çeker.

[color=]Tartışmaya Açık Sorular[/color]

Kapalı sistemlerin eğitimde nasıl bir rol oynadığını ele aldık. Ancak, bu yaklaşım her zaman en iyi çözüm mü? Gerçekten dışsal faktörlerin etkisini sınırlamak, daha derin bir öğrenmeyi sağlıyor mu? Yaratıcılığı ve eleştirel düşünmeyi nasıl teşvik edebiliriz? Kapalı sistemlerin avantajları, dezavantajlarıyla birlikte mi daha anlamlı?

Bu yazı üzerinden düşüncelerinizi paylaşarak, farklı bakış açıları ile tartışmaya katılmak ister misiniz?