«Korkuya teslim olmak caziptir; Teslim olmak kırılganlıktır.”

humhum

Global Mod
Global Mod
«Her kitabımda bir öncekinden daha iyi olması için kendimi geliştirmeye çalışıyorum. “Hırslı ve başarılı bir çalışma yaratmaya çalışıyorum” diye itiraf ediyor. Joel Dicker (Cenevre, 1985) İspanya'yı geçtikten sonra. Sebebi ise son romanının yayımlanmasıdır. 'Vahşi bir hayvan' (Alfaguara). Yazar, 'Harry Quebert Olayı Hakkındaki Gerçek' veya '622 Numaralı Odanın Gizemi' gibi eserlerle elde ettiği milyonlarca okuyucuyla el ele geri dönüyor. Bu zaman kuyumcu soygunu tetikleyicidir. Ancak üç başlangıçla oynayarak okuyucuyu sarsmayı seçiyor. Soygun dışında başka senaryolar da, baş kahramanları (Sophie Braun) ve casusluk yapan ünlü bir polis memurunun ilgi çekici bir holdinge yol açmasıyla önem kazanıyor.

Dicker, bu başlangıçlarla denediği şeyin “verileri sanki bir kart oyunuymuş gibi hızlı bir şekilde oluşturmak, yerleştirmek ve okuyucuya sunmak” olduğunu açıklıyor. “Belirli kurallara uymaları ve hızlı olmaları gerekiyor.” Kuşkusuz romanın başından itibaren üstlenilen bu oyun, okuyucuyu bir dedektif olmaya, nedenleri sormaya, o ebedi soruyu sormaya teşvik eden şeydir: şimdi ne olacak? Gelişim boyunca insani geçmişi çoğalan bu gizemi yalnızca karakterlerin kendisi biliyor.

Kabullenme ve kim olduğumuzu bilme etrafında dönebilecek bir kitap olmasına rağmen yazar şunu belirtiyor: “Arzularımızın, dürtülerimizin, dürtülerimizin, hayallerimizin ve pişmanlıklarımızın inşasıyız.. 'Ben aslında buyum' demekten korkuyoruz çünkü hayatımızın bir kısmını insanların bizden beklentilerine karşı bir imaj inşa ederek geçiriyoruz. Öte yandan 'Vahşi Bir Hayvan'ın ana unsurlarından bir diğeri de eserin yer aldığı mekandır. İşte seç CenevreZaten '622 No'lu Oda'nın Gizemi'nde set olarak yer alan bu sefer, şehrini “karmaşıklıkları, karanlık ve mutlu yönleriyle bir karaktere daha” dönüştürerek “yeni bir meydan okumayla yüzleşmek istiyordu”. altın şehir devasa, çünkü “küçük bir şehir.”

Soygun, bu yeni Dicker geriliminin olay örgüsünü ortaya çıkarıyor. Ancak kahramanlar olmadan böyle bir başarı olmaz. Bestelerini dinleme dürtüsü, okuyucuya aktardıkları sürekli korku önemlidir. «Karakterlerim kendileri olmaktan korkuyor. Korku içgüdünün düşmanıdırama çok daha zayıf olmasına rağmen içgüdüye benzeyen bir duygudur. Korkuya teslim olmak baştan çıkarıcıdır, korkuya teslim olmak kırılganlıktır” diye açıklıyor ve hayal gücünün dikte ettiğini yazdığını itiraf ediyor.

Plan yapmadan yazın

Dicker'a göre bu romanın amacı olay örgüsünde değil, karakterlerin yaptığı hareketlerdedir, çünkü “ne kadar karmaşık olurlarsa o kadar iyi anlaşılırlar.” Bu, okuyucu ile ortaya çıkan bireyler arasında doğrudan bir okuma alanı açar. Ancak doğrusal olmayan bir romanla karşı karşıyayız.

—Zaman zaman eylem kesintiye uğrar.

—Sanırım bunun nedeni belki de bir planım olmamasıdır. Hikayede ilerledikçe şu soruları ortaya çıkarıyorum: Burada neler oluyor, neden burada? Daha önce bunun için ne oldu? Konular gündeme geldiğinde onlara cevap vermek zorundasınız. Bir geçmişimiz var ve eğer birisiyle ilk kez tanışmak istiyorsanız, sıfırdan bakmaya başlarsınız, bazı unsurları sağlamaya çalışırsınız. Kitap aslında tam da bu: Sürpriz yapmaya çalışıyorum.

—Ve çizgisine devam ediyor: gerilim ve entrika.

—Aslında projenin amacını kafamda canlandıramadığımı söylemeliyim. Tek yaptığım hakkında hiçbir şey bilmediğim bir hikaye anlatmak. Hikayenin unsurlarını bulmam gerekiyor ve bu biraz zaman alıyor: karakterleri buluyorum ve yavaş yavaş onları bir araya getiriyorum ama bir şeyler olduğunu biliyorum. Bu bilme arzusu, bu belirsizlik. Bu, ne olacağını veya ne olacağını bilmediğimin ve bilmek istediğimin farkında olmaktan geliyor. Bu nedenle zamanımı ayırıyorum ve bu bilme arzusu zevkle ilişkilendiriliyor. Kitaplarımda olabilecek gerilim oradan geliyor.

Yazar, 'Vahşi Bir Hayvan'ın okuyucunun hızında ve özgürlüğünde okunması gerektiğini belirterek bitiriyor. Temposunu yaratmasına izin verin. İşinin şunlardan oluştuğunu söylüyor: «okuyucuyu geri getir ve kitabı okumasanız bile kitapla iletişim halinde olmaya devam etmeniz. Onun meydan okuması, bir çekim biçimi olarak edebiyattır ve aynı zamanda “birbirimizi dinlemenin bizim için zor olduğu bir dünyada okumanın insanlığı ilettiğini” vurgulamaktadır.