Letur'daki sıfır noktada: “Yardım bağırıyorlardı ama ulaşamadık. Onları kurtaramadık”

feateous

New member
Letur'daki sıfır noktada: “Yardım bağırıyorlardı ama ulaşamadık. Onları kurtaramadık”-Ama bize ne oldu?

-Dua et, dua et.

-Ne dua ediyorum, ne dua ediyorum?

-Bildiğin her şey.

Kayıplardan birinin annesinin sadece dua etmesi gerekiyor. Bakışları kaybolmuş ve köpeğini gezdirirken komşusuyla birlikte ağlarken, sıfır noktasına yeni ulaşan Alberto Nez Feijo'yu uzaktan gözlemliyor. Letur.

Kasaba bu çarşamba günü bir savaş alanı gibi uyandı. Eskiden cennet gibi bir doğal havuzun olduğu yerde şimdi çamurdan bir nehir akıyor, Arap bahçelerinin hüküm sürdüğü yerde artık sadece taş dağları var ve beyaz haçın olduğu yerde sadece moloz kaldı.

Sel, bu kasabanın eski kentini haritadan sildi. Sierra del Segura Albacete'de meydana gelen olayda altı kayıp kişi süpürüldü: sel geldiğinde arabanın içinde bulunan iki Belediye Binası çalışanı, evde olan ve su hortumu evlerini süpüren bir çift ve selden kaçamayan iki kadın.

duası Karmin tüm şehirde yankılandı. Bir komşusuna sarılırken, “Omurgamız kırıldı. Hepimiz eski şehir gibi kırıldık. Hepimizin omurgası ne büyük bir kırılma!” diye teselli edilemez bir şekilde ağladı.

Acil durum personeli, itfaiyeciler, Sivil Muhafızlar, ormancılık ve çevre görevlileri, Kızıl Haç ekipleri ve Ordu mensuplarının da aralarında bulunduğu yaklaşık 200 kişi, kayıpların beş cesedini bulmak için bu Çarşamba günü fazla mesai yaptı. Bir kadının cesedi kasabanın bir kilometre uzağında bulundu.

Birlikler, Letur'dan Segura Nehri'ne kadar uzanan çamurla dolu beş kilometrelik Rambla'yı tarıyor. Ve bugün cesetlerin yerini tespit etmek için eğitilmiş iki köpek gelecek.

Ziyaretinde Nez Feijo'ya eşlik eden Castilla-La Mancha başkanı Emiliano García-Page'e göre, bu belediyenin DANA tarafından harap edilen diğer kasabalara göre avantajı, arama alanının daha sınırlı olmasıdır.

Muhalefet lideri, selin etkileri karşısında kendi siyasi oluşumundan “kurumsal işbirliği, siyasi bağlılık ve birlik” sunmak üzere felaket mahalline gitti.

PP başkanı Alberto Nez Feijo, Castilla-La Mancha başkanı Emiliano Garca Page ile Letur'da.

Lider popüler Başsağlığı dileklerini ölümcül kurbanlara aktardı ve her şeyin ölüm sayısının daha yüksek olacağını gösterdiğini itiraf etti. Bu nedenle Feijo, “maddi hasarın aylarca onarılamayacağını, bölgenin yeniden inşasının yıllar alacağını” belirtti.

Bu Çarşamba, şarkıcının memleketi olarak bilinen Albacete'nin turistik belediyesi Letur'da şaşkınlık hüküm sürdü. Rozaln. Kimse geldiğini görmedi. Kimse tepki veremiyordu. Letur'da neredeyse hiç yağmur yağmıyor. Güzel bir yağmurdu. Daha sonra yağmur daha da şiddetli yağmaya başladı. Ve birdenbire şok edici bir ses tüm şehirde yankılandı.

Komşulardan biri dün “30 kilometre öncesinden gelen bir tsunamiydi” dedi.

Her şey aniden oldu. Birkaç dakika içinde 0'dan 1000'e. Çamur, ağaçlar, arabalar ve yabani otlardan oluşan bir dalga, kasabanın içinden geçen bulvar boyunca muazzam bir şiddetle inmeye ve yollarına çıkan her şeyi almaya başladı. “Muazzam bir kükreme duyduk. Sanki gökyüzü kırılıyor ve bir savaş yapılıyor gibiydi” dedi. Carmen Martingözlerinde yaşlarla.

İlk sel sabah saatlerinde meydana geldi, ancak sel gece geri geldi. Başka bir komşu, “Saçlarım hâlâ diken diken. Sanki dünyanın sonu gelmiş gibi bir ses vardı” diyor.

Selde sürüklenenlerin hayatlarını kurtarmak için hiçbir şey yapamadıkları için pek çok sakinin yüzünde de çaresizlik vardı. “Yardım için bağırıyorlardı ama ulaşamadık. Kendimi çok kötü hissettim. Çok üzgünüm. Çaresiz hissettim ama hiçbir şey yapamadım çünkü geçersek bizi de alırlar.” Yağmurluklu adam kayıplardan dolayı ağlayarak kız kardeşinden özür diledi.

Birçok kişi balkonlardan yardım çığlıklarını duydu. Evlerinde mahsur kalan genç çift, “Ev yıkılıyor, ev yıkılıyor!” diye bağırdı. Bunlar, insan zinciriyle bile onlara ulaşmanın mümkün olmadığını doğrulayan tanıklar için en dramatik anlardı.

Carmina Martín şöyle devam ediyor: “Ve aniden gittiler. Su bizi boğdu. Halatlar yoktu. Muazzam bir acı ve boğulma hissiydi. Önde yardım istiyorlardı ve biz o su fırtınasını atlatamadık.” .

Antonio Rivas Zor anları yeniden yaşarken hâlâ ağlıyor. Arabanın içinde boynuna kadar su bulunan iki belediye çalışanının görüntüsünü unutamazsınız. Felaketin meydana geldiği ve zar zor kurtarıldığı belediyenin alt kısmında yaşıyor. “Çok şükür eşim dışarı çıkmak istemediğim için beni dinledi. Bana 'Bu n değil' dedi” diyor.

Acil servisler Letur'daki bir binada çalışıyor.

Acil servisler Letur'daki bir binada çalışıyor.EFE

İki Belediye Binası çalışanının görüntüsünü hatırladığında sesi bozuluyor ve ağlamaya başlıyor. “Tıkanıklığa neden olan bir araba vardı ve sel o taraftaki evi patlatıp kadını alıp götürdü” diyor.

Sel sesini hâlâ unutamayanlar var. Nuestra Señora de la Asunción okuluna yardım etmeye gelen gönüllülerden biri, “Suyun gücü. Bu ses kafamın içine girdi ve gitmesinin hiçbir yolu yok” diyor.

Bu eğitim merkezinde, tahliye edilenlere yardım etmek ve onlara atıştırmalık vermek için barınak doğaçlama olarak tasarlandı. Yaklaşık 20 kişi evlerinden tahliye edildi ve diğer iki kişi de evlerini terk etmeyi reddetti, ancak onlar tehlikeden uzak bir bölgedeler.

Kasabada başka sel felaketleri de yaşanmıştı ama hiçbiri buna benzemiyordu. Ve Carmina kimin suçlanacağı konusunda net: “Neden dağları temizlememize izin vermiyorlar? Bunu yaparsak neden bize ceza kesiyorlar? Dağlar hayatları boyunca temizlendi ve artık bu yasak. Yapmıyorlar.” tek bir dala dokunalım, “Öfkeliyim çünkü çok daha az olabilirdi” diye bitiriyor Carmina.