“Marilyn Monroe aptal, yüzeysel ve yetenekli bir kadındı”

humhum

Global Mod
Global Mod
James Ellroy (Los Angeles, 1948) bir Chester kanepesine düşer ve oradan tembellik, yüz buruşturma, gevşek tek heceler, sorular ve zincir hakaretlerine bakar. Bunu bedenle ve fiille söylüyor: Bugün olmaz hiçbir şey … Önemli, bu röportaj da değil. Çalışılan, tekrarlanan, havlayan köpek ritüeli ve bazen ısırıyor. Bir yazarın aynı zamanda kendisinin bir karakteri olduğunu, Fileas ve Fobilerin abartı, eğlenceli bir ego olduğunu biliyor. Hawaii gömleğini pazen biriyle değiştirmedikçe, her şey her zamanki gibi – gözlükleri, börleri, aşırı elleri, nadir eğitimi -. “Bruno, Amerika Birleşik Devletleri'nde bir köpek adı mı?”

Adam, Madrid'de, Marilyn Monroe figürünü her zaman güven kanalı Freddy Otash'ın eliyle yeniden icat ettiği veya patlattığı bir roman olan 'Seducers'ı (rastgele ev) sunmak için.

“Hollywood ve Los Angeles hakkında yazan bütün bir hayata liderlik eden biri için Marilyn Monroe'nun ölümünü anlatmak neredeyse bir yükümlülüktü, değil mi?”

-HAYIR.

– …

—Maryyn Monroe, yeteneksiz aptal, yüzeysel bir kadındı. İnsanları kullandım, çok ilgilendi. İddialıydı. Her zaman yokum. Ama bir kez bir fikrim vardı: Kariyerimin sonunda Marilyn Monroe tarafından yazılan tüm biyografilere karşı koyacak bir roman yazabileceğimi düşündüm. Bu onları yakacak.

“Efsaneyi söktün mü?”

“Evet, diğer şeylerin yanı sıra.” Ayrıca 1962'de Los Angeles hakkında bir kitap yazmak istedim. Rolling Stones'dan “Bu sadece bir atış” diyen bir ifade var. [algo así como: está a un tiro de piedra]. Altmışlı yıllarda melekler bana göründü. Olan tüm bu çılgınca bok o on yılda meydana geldi.

“Altmışlara dönmek ister misiniz?”

-HAYIR.

“Zor muydu?”

“Geri dönmek istemiyorum çünkü yapamam.” Sahip olamayacağım veya yapamayacağım şeyler istemek kendi doğama aykırı.

“Marilyn Monroe, Joyce Carol Oates veya Truman Capote'un neredeyse şehitine çok benziyor.” Böyle kitaplara karşı yazdınız mı?

“Hayır, istediğim bu kitabı yazmaktı: İşte bu.” Kimseye karşı tasarlanmamıştır.

—Ben başka bir Amerikan efsanesi olan JFK figürünü de sürdürüyor.

-[Asiente] Amacım, insanları etkileme, rahatsız etme arzusuyla birinin hayatını yeniden yaratmak. Ve bu anlamda, kitapta JFK'yı çok karanlık kullanıyorum. 'Panik'te olduğu gibi [deja un silencio]. Ben de James Dean'den nefret ediyorum. Bence o bok dolu bir karakter ve onu yok ettim. Ve aynı şeyi diğer sinema karakterleriyle de yaptım.

“Mitomanyak değil mi?”

“Şey, inandığım efsaneler ve içinde değil mitler var.”

“Hangisini düşünüyorsun?”

“Örneğin Ronald Reagan'da düşünüyorum.”

“Ne anlamda?”

– Bence onun iyiliğinde, Batı ittifakında Margaret Tatcher ve Papa II. John Paul ile kurdu. Birlikte komünizmi yendiler, Sovyetleri batırdılar.

“Bir sonraki romanda Nixon hakkında yazacaksınız, değil mi?”

-Bu böyle.

“Birkaç başkan var.” Trump hakkında da yazmak ister misiniz?

“Mevcut işlerden bahsetmiyorum, ilgilenmiyorum.” Ne siyaset ne de bugünün sosyal meseleleri beni ilgilendirmiyor.

“Ve mevcut edebiyat?” İlgileniyor musunuz?

-Hiç biri. Mevcut yazarları okumuyorum.

“Ne okuyorsun?”

“Elli geç ve altmışlı yılların başlarında polis notları.” Her şeyden önce.

“Geçen gün, başka bir Los Angeles yazarı olan Jordan Harper, 'noir'in ABD'nin tarihini en iyi anlatan tür olduğunu söyledi.

-[Pone cara de asco] Harper, 'LA Gizli' nin berbat bir pilot bölümünü yazan bir çocuk [una de sus novelas más célebres y celebradas]. Tek söylediği bir yalan. Buna ek olarak, 'noir' sinemada öldü. Siyah sinema bitti. Artık yok. Geriye kalan, 1929'da Hammett ile başlayan iyi polis romanı olan 'Hardboow' [hace una pausa casi dramática]. Hammett ve ben Amerikan polis romanının Alfa ve Omega'ıyız.

“Bir şey yok?”

-Hay, hiçbir şey.

“Peki bu tür ne veriyor?”

“Bu benim dünyam.” Çoğu İspanyol gibi Amerikalıların çoğunun iyi, normal insanlar olduğu doğrudur. Ama yozlaşmış polis, yozlaşmış politikacılar, yozlaşmış aktörler hakkında yazıyorum …

“Bugün Los Angeles'taki romanınızın şehri hakkında bir şey mi?”

-Bu bilmiyorum. Uzun zamandır Los Angeles'ta değilim. Artık orada yaşamıyorum. Şimdi Denver, Colorado'da yaşıyorum.

“Bu romanınki gibi gerçek karakterlerin hayatını yeniden icat etmek için sınırlar mı?”

“Hayır, yok.”

“Hiç sorun yaşamadın mı?” Birçoğu çok iyi durmuyor …

“Hayır, ama bu konuda yasal hakları yok.” Kitabı sevmiyorsanız, yapmaları gereken şey okumak.

– Bir tür olarak 'gerçek suç' hakkında ne düşünüyorsunuz?

“'Gerçek suçu' okumadım, bu yüzden fikrim yok.”

“Neden yaptığınız şeyin tam tersi olduğunu sordum.”

“Kurgu, roman, bu bir yalan.” Her şeyi icat ettim. Gerçekliğin esiri olmak istemiyorum. Gerçekleri soymuyorum: Buluş.

“Elle mi yazıyorsun?”

“Makine ile nasıl yazacağımı bilmiyorum.” Bilgisayarım yok. Telefonum yok. Bir uygulamanın ne olduğunu bilmiyorum. Karımın televizyonunu bile bilmiyorum [él no tiene]. Dijital dünya şeytani. Sivilizmi yok eden bir canavar yarattık, iyi davranışlar … kimse telefonda konuşmuyor.