Planeta ödülü RAE'de dünyaya sunuluyor

humhum

Global Mod
Global Mod
Planeta ödülü basın toplantısında her zaman büyük bir parti vardır: Bir yıl Cervantes Enstitüsü'nü, ertesi yıl da RAE'yi doldururlar. İlgili kişiler, sanki büyük bir gösterinin veya temsilin durumunun altını çiziyormuşçasına, “Bu sahnede olmak bir onurdur” diye tekrarladılar. Partiye Cervantes'in bir portresi başkanlık ediyordu. Planeta grubunun başkanı José Crehueras, başlamadan önce etiketin kuruluş amacını hatırlattı: “Kitabın maksimum düzeyde yayılmasını sağlayın.” Ve başarıyı özetleyen verileri verdi: Yayıncının yetmiş beş yıllık tarihinde satılan milyarlarca kitap (“aşağı yukarı”).

Sıra 2024'ün kahramanlarına geldi: 'Vitoria' ile ödül kazanan Paloma Sánchez-Garnica ve 'Fuego en la guerra' ile finalist Beatriz Serrano. Etkinliğin sunucusu Cristina Villanueva, romanlarının çok farklı olduğunu ancak ortak bir noktalarının olduğunu belirtti: Kadın karakterler, hayatta kalmaya çalışan kadınlar kendilerine yer buluyor.

Yani 'Vitoria'da, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra mağlup Berlin'de şarkı söyleyerek ve güçlü bir mesaj şifreleme sistemi yaratarak geçimini sağlayan bir kadının hikayesi var: protowifi'nin mucidi Hedy Lamarr'a pek de örtülü olmayan bir saygı duruşu var. 'Boğazdaki Ateş'te ise doksanlı yıllarda ailesini terk eden bir anneyi görüyoruz.

Sánchez-Garnica, “bizi daha hoşgörülü kılmak” için okumanın değerinden bahsetti. Ayrıca kitabında Nazizm ile Amerika Birleşik Devletleri'nin ayrımcı yasaları arasındaki paralellik hakkında da şunları söylüyor: «'Berlin'deki Son Günler'de Nazizmin sonuçlarına çok odaklanmıştım ve şunu fark ettim ki Atlantik'in diğer tarafında, Demokratik bir ülkede toplumun bir kesiminin ten renginden dolayı insan haklarına saldırı niteliğinde yasalar vardı. Ya da düşünce tarzları yüzünden, tıpkı McCarthycilikte olduğu gibi… Tüm dehşetin bir tarafta olduğunu sanıyoruz ve her zaman kusurlu olan, insan haklarına yönelik saldırıların olabileceği demokrasilerde neler olduğunu unutuyoruz.

Villanueva, McCarthycilik ile günümüz dünyası arasında bir paralellik var mı diye sordu. “Gazeteciliğin çok önemli bir gücü var. Ve o cadılar evini aynı düşünmeyenlere karşı cesaretlendirebilecek gazetecilik var. Bir de iktidara karşı çıkan, iktidardan şüphe eden, gerçeği söylemek için risk alan gazetecilik var. “Gazetecilik dünyasında beni büyüleyen şey de bu.”

Serrano, derinlerde belirli bir bakış açısına göre hepimizin olduğu 'yabancı' figürüne olan ilgisinden bahsetti. “Toplumun kenarında yer alan, normların doğrudan dışında kalan karakterlerle ilgileniyorum” diye vurguladı. Ve ilham kaynağı olarak Annie Ernaux'nun “Donmuş Kadın” kitabını ve Begoña Gómez Urzaiz'in “Terkedenler” kitabını gösterdi ve burada kitabın mantrası haline gelen bir cümleyi okudu: “Bir erkek ayrılır, bir kadın terk eder.”