Punk psikolog neostoizme isyan ediyor: “Üreten ve şikayet etmeyen kişinin sistem için ilginç bir insan olduğu bir toplumda yaşıyoruz”

feateous

New member
Punk psikolog neostoizme isyan ediyor: “Üreten ve şikayet etmeyen kişinin sistem için ilginç bir insan olduğu bir toplumda yaşıyoruz”Amacı Stoacılığı eleştirmek değildir. “Bu kadar eski bir felsefeye dişimi takacak kadar akıllı değilim” diye açıklıyor. Victor Amat (Barselona, 7 Ağustos 1963), psikolog gençliğinde Avrupa şampiyonu olan kickboks. Terapistin niyeti Anti-meditasyonlar: Marcus Aurelius'un size yaşama sanatı hakkında asla söylemediği şeyler (Ed. Vergara) yine aforizma formatında yazılmıştır. düşünmemizi sağla.

“Tıpkı Bay Harika'nın naif pozitivizminin sizden olayların iyi taraflarını görmenizi istemesi gibi, Yeni Stoacılar da sizi olaylar seni etkilemiyor. Farklı görünüyor ama aynı tuzakla karşı karşıyayız, tek şey şu ki artık pozitif olmak yerine kayıtsız kalmalıyız.”

NEDEN MARCUS AURELIUS

Profesör ayrıca isyankar bakış açısını ortaya koymak için Marcus Aurelius'u seçtiğini de açıklıyor. Meditasyonlar kodda punkzaten bilindiği üzere: “Çünkü onun bir çok kapitalist okuma. Üreten ve şikayet etmeyen kişinin sistem için ilginç bir insan olduğu bir toplumda yaşıyoruz.” Ve sosyal ağlarda yeni gibi görünen bu modanın “göbek sallamadan daha eski” olduğuna inanıyor. Marcus Aurelius'un bir Roma imparatoru şöyle devam ediyor: “Savaşlar ve büyük salgın hastalıklar gibi zorluklarla dolu bir dönemde insanların iyi davranmasıyla ilgileniyordu.”

Psikolog, bu klasik fikirlerin neoliberal söyleme mükemmel bir şekilde uyduğunu söylüyor: “Bugün önemli olan fatura kesmeniz, verimli olmanız, yolundan çekil ve şikayet etme“Her krizde her zaman bir fırsat olmadığını, satıldığımızı haklı çıkarmak için alkışların bu kadar kolay unutulduğu Kovid salgını örneğini veriyor. Bütün bunlardan kim yararlandı?

“Size şunu söyleyeceğim: maskeleri değerinin 10 kat üzerinde yerleştiren vasat politikacılar ve küresel ölçekte etkinliği şüpheli tedaviler satmak için bağlamdan yararlanan endüstriler.” Amat için her felakette kötü insanlar öldürür ve dayanışma dağılır. Ve şu tahminde bulunuyor: “Valencia'da DANA'nın başına gelen üzücü olayı tekrar göreceğiz, çünkü çok fazla olay var. entegre psikopatlar bu güç alanlarında. Herkes böyle bir felakete uğramamak için kaçıyor ve kimse lekelenmemek için liderlik yapmıyor. Artık yeniden inşa etmenin kişisel bir faydası olacak ama yine de hiç kimse insanların inşa etmesine sınır koymuyor sel bölgeleri ne de tehlikeler konusunda bilgilendirildiler” diye eleştiriyor.

Psikolog şu soruyu soruyor: cömertlik reklamı bunun gerektirdiği örtük bencillik yüzünden. “Sabırlılığın erdemlerinden biri tevazu olacaktır, dolayısıyla ne kadar sabırlı olduğunuzu göstererek, sabırlı olmayı bırakırsınız. Burada da aynı şey oluyor: Dayanışmanızı, çamura bulanmış fotoğrafınızı veya yaptığınız bağışı sergilemeniz, şunu gösterir: iyi niyetinizden çok uzak çıkarlarınız var”. Kamuya açık ve göze çarpan bir şekilde iyilik yapmak arasındaki uyumsuzluğun ötesinde, fedakar eylemlerin arkasında daha iyi bir insan gibi hissetme arzusunun yattığını düşünün. “Bununla cömertliği şeytanlaştırma niyetinde değilim; söylediğim şey, çok fazla tanıtıma sahip olduğum. Yardımın olması gerektiği değil. gizli ama samimi“.

DUYGULARIN ÖNEMİ

olmadan harekete geçilemez acıyı atlattımPsikoloğun bakış açısından. “Stoacılığın çok ilginç fikirleri olmasına rağmen, önemsizleştirmek bizi acıyı yok etmeye götürebilir. Yani boka batmışken önemli olanın onurlu ve erdemli bir yaşam olduğunun bir tehlikesi vardır: ayrışma. Acı, acının gerekçesi değildir. Felç olabilirsiniz, ancak kişiye bunu metabolize etmesi için zaman vermelisiniz. Bu yüzden insanları sorgulamadan “izm”leri benimsemekten vazgeçirmeye çalışıyor. “Önemli olan Stoacılıktan neyi uzak tuttuğumu ve neyi saklamadığımı bilmek. Eleştirel düşünme esastır: Kim bana neyi ve hangi ilgiyle söylüyor. Bana neden Stoacı erdemle ve hangi faydayla hayat almamı söylüyorlar?”

Giderek kutuplaşan ve “sarhoşlaşan” bir toplumda Amat, insanların düşünmemesi için duyguların harekete geçirildiğini düşünüyor. ” kutuplaşma yüzeysellik ister. Manipüle edilmiş olsalar bile duygusal yanınıza dokunan görseller koyuyorlar ve işte bu noktada, belki de başka bilgi kaynakları aramam gerektiğini anlamam gerekiyor.” Tariflerden de kaçınıyor: “Hayatınızın çözümü asla bu sihirli ilkelerde değil sana söylüyorum.” vermeye git Bu yüzden beni okuyan insanların yazdıklarıma katılıp katılmamasını seviyorum, çünkü bu onların düşündükleri anlamına geliyor. “Hayata tutkuyla bağlıyım ve her zaman gözün göremediğini düşünüyorum.”

Boş yere acı çekmemek için sadece kontrol edebildiklerimize odaklanmak aynı zamanda hayal kırıklığı da yaratıyorsa, neye tutunabiliriz? “İnsanoğlu olarak belirsizliğe çok az dayanıyoruz ve kesinlik istiyoruz. Bu yüzden, bunları bize satan herkesten geleceğe hakim olmak için basit tarifler satın alıyoruz. İnsanlar her tür inançta rahatlık buluyor. Beni ilgilendiren şey, metanetli olup olmadığımızdır. size yardımcı oluyor ya da erdeme ulaşmanız için daha da stresli yaşamanıza yol açıyor. sonsuz tevazu onların fark edilmeden yaşadıkları durum, metanetli olduğu için bana üstü açık bir Lamborghini gösteren kişiye hiç benzemiyor. Gerçek şu ki, bu şekilde diskalifiye edildi.”

Amat bu tür tutarsızlıkları görünce araştırma yapma ve yazma ihtiyacı hisseder. “Uzun yıllar spor yaptım ve boksun ve yüksek performans antrenmanlarının bana kazandırdığı yetenek sayesinde başıma gelenler üzerinde belli bir kontrole sahibim. Ama herkeste bu yetenek ve deneyim yok. Bunu soramam. dünyayı benim gördüğüm gibi gören bu tür durumlarla karşılaşmadım. Bir psikolog olarak benim görevim, dünyayı kendi gördükleri gibi gören insanlara bir yol bulmalarına yardımcı olmaktır. daha onurlu ve sağlıklı yaşamanın”.