'Rıza' sinemaya sıçradı: “Toplum cinsel tacizcinin suç ortağıydı”

feateous

New member
'Rıza' sinemaya sıçradı: “Toplum cinsel tacizcinin suç ortağıydı”Güncellenmiş 19 Nisan 2024 Cuma –
08:50

Bir film bir kitaba ne katabilir? Veya başka bir deyişle, neden veya neden bir metni ekrana uyarlamalısınız? Yönetmen Vanessa Filho Okumayı bitirir bitirmez aynı soruları kendisine sorduğunu itiraf ediyor Rıza. Elimde başka bir proje vardı ama yaptığım her şeyi durdurmanın gerekliliğini ve aciliyetini hissettim. İfadesini okurken hissettiğim öfkeyi dönüştürmem gerekiyordu. Vanessa Springora ortak öfkeyle en temel şeyi açıklamayı söylüyor. Aslında, Rıza, film, onunla aynı, hatta eşdeğer değil Rıza, Roman. Yapamamak. Aynı hikaye anlatılsa ve aynı ruh halinde, şaşkınlık, utanç, acı ve en acımasız samimiyet arasında yapılsa bile.

Ama sonuçta bu, ifade araçlarıyla ilgili bir sorun değil, aynı zamanda sesle de ilgili bir sorun. Hiçbir şey ve hiç kimse mağdurun birinci şahıs ağzından çıkan sözün yerini tutamaz.diye düşünür ve kendini düzeltir: Ama yine de o sesi dinlemeye devam etmek gerekiyor. Konuşacak daha çok kişiye ve tanıklıklara ihtiyacımız var. Uzun süredir sorun, her gün yaşanan dehşetin adının konmamış olmasıdır. İstismar istatistiklerine bakın. Olağanüstü hal koşullarında yaşıyoruz. Springora'nın başına gelenler hâlâ yaşanıyor. Kendisiyle aynı durumda olan pek çok kişinin sesini duyurdu ve film yapmak, kitabın yayımlanmasıyla başlayan şeye anlam katmanın bir yolu.

Yazar ve editör Vanessa Springora, 2020 yılında, kendi açısından aynı zamanda bir manifesto, bir vahiy ve bir protesto çığlığı (ve hatta yardım çağrısı) olan bir kitabın kanıtıyla herkesi şaşırttı. ile olan ilişkisinin titiz ve mükemmel anlatımı yazar Gabriel Matzneff Kendisi 13 yaşındayken ve kendisi 50 yaşındayken, bu aynı zamanda sadece tacizi değil, pedofiliyi hoşgören değil aynı zamanda kutlayan ve teşvik eden hasta ve suçlu bir toplumun da aynı derecede titiz ve mükemmel bir röntgeniydi. Matzneff yaptığını asla saklamadı. Tam tersine yaptıklarını yazdı, yaptıklarıyla yaşadı ve yaptıklarından başka bir şey değildi. Ne maktulün onu cesaretlendiren annesi, ne susmayı tercih eden babası, ne de kültür dünyası… kimse bir şey yapmadı. Şimdi aynı hikaye yeniden devam ediyor, ancak görüntünün katı ve her zaman agresif bir ritüelleştirilmesiyle. Ve bu, aktris Kim Higelin'in eliyle Springora'nın derisiyle, tüm uçurumların, uçurumlarımızın dibinde yapılıyor.

Kitabın başarısı ve ortaya çıkardığı diyaloglar bize geçmişten gelen bir sorundan bahsettiğimizi düşündürebilir ama etrafımıza baktığımızda durumun hiç de öyle olmadığını anlıyoruz, diye devam ediyor yönetmen, bir saniye duruyor. ve şöyle devam ediyor: Çok uzun zaman önce bilinmeyenleri düşünelim Grad Depardieu. Hızlıca, Başkan Macron bile savunmasına geldi ve ondan en büyük Fransız aktör olarak bahsetti. Önemli olan bu sözlerle istismar ve ihlallerini mazur göstermeye çalışmaları değil; Ciddi olan şu ki, kurbanlar ya da acıları için tek bir kelime bile yoktu; onlar basitçe mevcut değildi. Aynı zihniyet. Duraklat. Metzner kitaplarında kurbanlarına neler yaptığını anlattı ama sanat adına mazur görüldü; Sanatsal üretimde her zaman mazur görülebilecek bir ihlal alanı olarak anlaşıldı. Ve bu bir hatadır. İhlalin başlı başına bir değere dönüştürülmesi hatadır. Acı çeken insanlar varken, tekrar ediyorum mağdurlar varken kimse bir an bile durmadı. hayatları sonsuza dek mahvolmuş olan. Bir yırtıcı asla suç ortağı olmadan hareket etmez ve toplum da suç ortağıdır.

Ünlü kültürel programda yaşanan bölüm hala hatırlanmaya devam ediyor (hala YouTube'da mevcut). Kesme işaretleri herkesin edebi sübyancının esprilerine güldüğü. Gazeteci Denise Bombardier dışında herkes. Şimdi bunu görünce dehşete düştük. O anda onun istisna olması bizi korkutuyor. Bu, kültürel bir programdı, en sembolik ve en saygı duyulan programdı ve herkes bir sübyancıyı kahraman olarak kabul ederdi. İnsan bunu düşünüyor ve kültürün bizi daha özgür kılacak, paylaşılacak bir silah olması gerektiğine inanıyor… Kültürün birisini yok etmeye hizmet edebileceğini nasıl kabul edebiliriz? Ve yaratıcı ile eseri arasında ayrım yapılıp yapılmaması konusundaki tartışmadan bahsetmiyorum, bu Depardieu ya da Polanski'nin durumunda mevcut bir soru… Hayır, burada sanat, sanat olarak kabul edilen şey bir suçtu. Filho, Bombardier'in yakın zamandaki ölümüne üzülürken, sessiz kaldığını söylüyor. Kaseti görmesini isterdim, haklı çıkana kadar görmesini isterdim.

Sonunda başlangıçtaki soru kalıyor: Hayal edilemeyeni bir görüntüye nasıl dönüştürebiliriz? Winterbottom, Laurence Sterne'in romanını beyaz perdeye taşımaya karar verdiğinde Tristram Shandy Kendi filminin içinde bir film çekmeyi hayal etti. Filmde bir yönetmen, uyumsuz olanı uyarlama konusunda yetersiz olduğunu ilan etti. Ve böylece, teslim olma eyleminde yönetmen, her zaman kesintiye uğrayan bir hikayeden başka bir şey olmayan, hiçbir zaman hiçbir şeyin hikayesi olmayan bir hikayenin kitabına en sadık yaklaşımı yaratmayı başardı. Kendi tarzında, Rıza, filmde de benzer bir şey onun başına gelir. Kitabı okumak toplum olarak bizi sorgulayan bir kafa karışıklığına yol açıyor. Benim çabam aynı karışıklığı yeniden üretmektidiye bitiriyor Filho.