Rosala, C. Tangana ve Halle Bailey'yi antika yorganlar ve tığ işi kumaşlarla giydiren Portekizli tasarımcı Joana Duarte: “Onların şarkılarını dikişler

feateous

New member
Rosala, C. Tangana ve Halle Bailey'yi antika yorganlar ve tığ işi kumaşlarla giydiren Portekizli tasarımcı Joana Duarte: “Onların şarkılarını dikişlere dönüştürüyorum”Moda Tasarımı okuduğumda Kingston Üniversitesi, Londrada, Joana Duarte (Madeira, 1997) büyük bir uluslararası marka için çalışmayı düşünüyordu; Doğduğu topraklardaki nakış ve zanaat teknikleri onu “çok az ilgilendiriyor ya da hiç ilgilendirmiyor” diye temin ediyor. Artık kendi imzalarının özü oldular, Ben2020 yılında yarattığı ve Madeira nakışının atalardan kalma dikişlerini avangardın ön saflarına yerleştirdiği.

Giysiler, aşağıdaki gibi markalar için çalışan aynı eller tarafından tasarlanmış ve işlenmiştir. Dior'un Ve Chanel– diğerlerinin yanı sıra bunları da taşıyorlar, Rosala, C. Tangana, Halle Bailey, Leon Bridges, MIA, Sidney Linn dalga Kraliyet Ailesi Suudi Arabistan'dan ve halihazırda büyük markalarla işbirliklerine imza attı. Levi's, Kirli Beyaz herhangi biri Barselona.

İçin Levi's kristallerle işlenmiş bir kapsül koleksiyonu yarattı Swarovski Joana, eski bir Portekiz baskı tekniği sayesinde markanın vintage giysilerinde mermer efektini yeniden üreten bu eserin “yok olma eşiğinde bir hazine” olduğunu açıklıyor.

Levi's için Bhen kapsül koleksiyonu.

İçin Beyaz kapalı, Futbol formaları Denim ve spor giyim, bugün haute couture ve tehdit altındaki sanatları kurtaran zanaatkar çalışmalarla ilişkilendirdiğimiz kavramdan çok uzak iki kavramdır. “Çalışmamızın amacı tecrübe etmek Farklı uygulamalar ve malzemelerdeki geleneksel tekniklerin potansiyeli ile futbol formalarını Madeira işlemeleriyle birleştirmekten heyecan duyuyoruz” diyor tasarımcı.

B'nin tişörtleri

Bhen'den Off-White tişörtleri.

Geleneği ve avangartı birleştirme yolunda Joana'nın en son projelerinden biri, sınırlı sayıdaki özel bir koleksiyon oldu. bez çantalar Ülkenin eski çantalarından ilham alan, el işlemeli ve otelden satın alınabilecek eski yorganlardan yapılmış Barcel Funchal Eski Şehir, Madeira'nın başkentinin merkezinde yer almaktadır. Bu proje çemberi kapatmanın bir yolu: Kuruluşun bugün işgal ettiği, tarihi 17. yüzyıla kadar uzanan ve orijinal cephelerini ve eski iç zeminlerini koruyan binalar bir zamanlar fabrikanın genel merkeziydi. Oliveira Enmaderienses Nakış. “Teknikler, çoğu güçlü sembolizm içeren bir hikaye anlatıyor. Portekiz'de hala nakış yapan insanlar olduğu için şanslıyız. Ve Madeira'nınki de en iyilerinden ve uluslararası alanda bilinenlerden biri. yeni nesiller bu tekniklerin çağdaş potansiyelini yeni yaklaşımlarla ortaya çıkarmak” diyor tasarımcı.

Barcel oteli için eski yorganlardan yapılmış bez çanta

Barcel Funchal Oldtown oteli için eski yorganlardan yapılmış, sınırlı sayıda üretilen taşıma çantası.

Anlatılacak bir hikaye

“En yaşlı meydan okumak Portekiz'de genç nesillerin geleneksel el sanatları tekniklerini öğrenmeye ilgilerinin olmamasıdır. Çok fazla bilgi gerektirdiğinden, nasıl yapılacağını bilmek zaman alan zor ve zahmetli süreçlerdir. sabır. Aynı şey şu durumda da olur: dikişNitelikli işgücü bulmak genel bir sorundur. Gençlerin ilgisini çekecek bir strateji yoksa, daha fazla ve daha iyi fırsatlar yaratılmıyorsa, “Bu sanatlar ve zanaatlar yok olacak” diye ekliyor. Bugün firmaların endişesi bu. Bhen ve diğer haute couture evlerinde çalışan nakışçıların ve terzilerin çoğu 80 yaşına girdi ve çok azı daha genç. 60'lı yıllardan daha genç insanlar tam anlamıyla çalışmaya hazır değiller.

T

Geleneksel Madeira nakış tekniği.

Markanızın amacı yeni nesillerin onlarla bağ kurabileceği bir sahne olmaktır. teknikleri ata toplulukları, “böylece potansiyellerini görebilirler ve proje, zanaatkarlar üzerinde etki yaratacak kadar büyüyebilir. En çok satan ürünü pantolonlardır, ancak hepsi tasarımcıya özeldir, “yük nedeniyle” duygusal ilettiklerini. O nakış bir var tarih, bir anlamdır ve nakışçının kendisi de parçaya çok şey katmaktadır. Bazıları haftalarca, ilmek ilmek çalışmayı gerektirir; diğerleri aylardır, giysilerin zanaatkarlara ulaşmadan önce tasarlanması ve hazırlanması için gereken süreden bahsetmiyorum bile. Bu karmaşık bir süreçtir ve öğrenme sürekli” diye belirtiyor.

Tamamen yeni bir bağlama yerleştirerek “kıyafetler aracılığıyla hikayeler anlatma ve geleneksel sanatları koruma” yöntemi, onu festivalde geçit töreni yapmaya yöneltti. Londra Moda Haftası ve iki kişiyle tanınmak Altın Küreler 2022'de Moda Kişiliği olarak ülkesinde. Hepsi sadece dört yıl içinde.

C. Tangana imzalı tığ işi üst parça ve Swarovski kristalleri.

C. Tangana imzalı tığ işi üst parça ve Swarovski kristalleri.

Geleneksel nakışlarla çalışmak planlarınızın arasında hiç yer almadı, çip ne zaman değişti?
Her zaman sektörün sosyal kısmı ilgimi çekmişti, benim için en anlamlı olanı buydu ama bu, kendi evimde var olan mirasın ve eğer bunu yaparsak ne kadar çok şeyin kaybolacağının farkına vardığım zaman oldu. bir şey yapmadı.
Eski teknikleri yeniden canlandırıyor ama aynı zamanda onları kökten değiştiriyor; bu nasıl uyuyor?
O eseri kurtarmanın tek yolu onu günümüze taşımaktır. Portekiz'e döndüğümde büyükannemin çeyizleriyle dolu sandıklar, harika ve unutulmuş ev çamaşırları buldum. Kız kardeşlerimi onu geri almaya teşvik ettim ama onlar da ülkenin geri kalanı gibi havlulardan bıkmışlardı. [re]. Bu yüzden farklı bir şey yapılması gerekiyordu. Malzemeyi ve giysiyi değiştiriyorum ama tekniği değiştirmiyorum.
Bhen kız kardeş demek, o anla alakalı mı?
Gerçekte benim gibi aynı değerleri paylaşan ve benim gibi somut olmayan mirasımızı korumanın aciliyetini hissedenlerle kardeşlik düşünceme yanıt veriyor.
Geleneği başka bir formata taşıma konusunda reddedildiğiniz oldu mu?
Hayır, çünkü onu kurtarmanın yolu bu. Ancak bu tür deneyleri yapmanın çılgınlık olduğunu düşünenler de var.
Bu dünyada başarılı olmak için dikiş dikmeyi bilmeniz gerekiyor mu?
Hayır, aslında üniversiteye gidene kadar öğrenmedim. Ben tasarlarım, ne iyi dikerim, ne de nakış yaparım. Ve kız kardeşlerim çok daha iyi dikiş dikiyor, çünkü bunu harika bir şekilde yapan ve hatta bazen markayla işbirliği yapan büyükannem ve annemden öğrendiler. Ailenin yaşlı kadınlarıyla birlikte dikiş dikmeyi öğrenmek burada her zaman normal olan bir şey olsa da artık kayboluyor.
Peki kimse nakış yapmayı bilmediğinde birkaç yıl içinde ne olacak?
Bu büyük bir sorun. Sorun gençlerin ilgisizliğidir. Amacım onlara bunun başka bir yolu olduğunu, güç gerektiren bir iş olduğunu, bunu yapan kişinin sanatçı olduğunu, mesleklerin olduğunu göstermek. Tek gelecek diğer sektörlere ulaşmaktır, ancak daha fazla ve daha iyi fırsatlar yaratmamız gerekiyor ve bunlara, günde sekiz saat oturup dikiş dikmeyi telafi eden adil bir fiyat da eşlik ediyor. Eğer bunu değiştirmezsek birçok iş ortadan kalkacak.
En çok hangi kıyafetinizle gurur duyuyorsunuz?
Tişörtlerden Kırık Beyazlara; Geleneksel nakışı futbol dünyasıyla birleştirmek zorlu bir iştir. Yine C. Tangana'nın tepesinden, taktığı Swarovski kristalleri tek tek elle yapıştırıldığı için, her ünite için 20 saniye süren bir işlem; Kısa bir süre gibi görünüyor ama hepsini bir araya getirdiğimizde öyle değil.
Başka kimin giyinmesini istersiniz?
Çok fazla insan. Özellikle Rihanna, çünkü tasarımlarım müzik endüstrisiyle yakından bağlantılı. Benim için her şeyin bir anlamı var ve en çok özdeşleştiğim sanatçılar onlar. Bhen, özenle parçalara ayırdığımız aşk mektupları, fotoğraflar, hikayeler, el dikişleri ve şarkılarla yaşıyor.
Portekiz moda, firmanızın başarısının bir parçası mı?
Etkileyen bir şey, inkar edilemez çünkü uluslararası markaların sizi fark etmesini kolaylaştırıyor. Bu küçük ülkenin sadece 50 yılda bu kadar ilerleme kaydetmesi etkileyici. Ama sonuçta moda endüstrisi çok zor. Üniversitede size bir işin temellerinin nasıl atılacağını öğretmiyorlar, sadece yaratıcılıktan bahsediyorlar. Sonra gerçek gelir ve Excel tabloları ve hesaplarıyla her gün çok farklıdır.

Joana için “göstermek” esastır. yeni nesiller farklı uygulama ve yaklaşımlar aracılığıyla geleneksel tekniklerin çağdaş potansiyelini ortaya çıkarıyor” diye temin ediyor. Bu yüzden en başından beri Ben Uluslararası konumlandırma stratejisi konusunda netti. Eski bir yorgandan yapılmış pantolonlardan Rosala tığ işi ve Swarovski üstüne C.Tangana -“bir iğneyle 60 saatten fazla, kristalleri uygulamak için ise 25 saatten fazla bir süreye ihtiyaç vardı” diye açıklıyor yaratıcı, Leon Bridges, MIA, Saint Levant, Paris Jackson, Ana Moura, Halle Bailey, HER, Conan Gray ya da Levi's, Off-White ya da Barcel koleksiyonları, her parça bir amaç doğrultusunda, “bir misyonla yaratılıyor. Trendlere gelince, sektör her zaman değişiyor, bu yüzden önemli olan niyetle yaratmaktır” diye bitiriyor Joana.