Sanat sayesinde sefaletten kurtulan “ışık varlığı” La Fornarina'nın ilham verici hikayesi

humhum

Global Mod
Global Mod
Ondan her zaman şöyle söz eder: Konfor, hatta bazen Consuelito bile. Ve son üç yıldır ona o kadar yakın olmuş ve kendini onun hayatına o kadar kaptırmıştı ki onun için o Consuelo'ydu, kadındı, değil. La Fornarina20. yüzyılın başlarının büyük Madrid cupletistası. Hemen “Consuelo ışıktan bir varlıktı” dedi. Mari Pau DominguezSanatçının öyküsünü romana dönüştüren 'Yusufçuk büyüsü' (Kitapların alanı).

Mari Pau Domínguez geldi Consuelo Vello, La Fornarina (1884-1915) Juan José Cadenas (1872-1947, oyun yazarı, tiyatro girişimcisi ve cupletistanın büyük aşkı olan ve Domínguez'in dört yıl önce bu gazetede hakkında bir makale yazdığı ABC gazetecisi) aracılığıyla. uzun yıllar birlikte yaşadıklarını ve şöyle yazdığını söylüyor: Quinito Valverde Consuelo'nun en ünlü şarkıları. Karaktere hayran kalmıştı ve “hayatının bir edebi hikaye için fazlasıyla yeterli olduğunu” düşünüyordu.

Yazar, “Çamaşırcı bir kadın ile alkolik bir güvenlik görevlisinin kızı” diyor, “Consuelo zor bir durumda doğdu. aşırı fakirlik19. yüzyılın sonlarında insanın doğabileceği ve kendi koşullarının üstesinden gelebildiği en sefil yer. Çok genç yaşta okumaya başladı ve başarılı oldu. Henüz 31 yaşında öldü, ancak on yıldan biraz fazla bir süre içinde o zamanın en önemli sanatçısı olmayı, dört dil konuşmayı, sıkı bir okuyucu ve sanat aşığı olmayı başardı… Onun dönüşümü gerçekten inanılmazdı ve devamı Hikayesinin ötesinde, bir dönemi onun üzerinden anlatabilmek ilgimi çekti. Consuelo Vello'nun sanatçı olma hayalinin gerçekleşmesinde birkaç ismin olduğunu ekliyor: Her şeyden önce Cadenas, “ama aynı zamanda Alejandro Saint-Aubin ve Javier BetegonRessam Rafael'in tablosundan sonra 'La Fornarina' adını bulan kişi.

Mari Pau Dominguez

Antonio'nun Meleği

Peki neden bir yusufçuk? «Consuelo'yu ilişkilendirebileceğim bir sembol bulmak istedim. Bana çok pahalıya mal oldu. Araştırdım, araştırdım ve aynı dönemin ünlü Fransız kuyumcusu, 'art nouveau' tarzında harika eserler yaratan René Lalique'e rastladım; ve bunların arasında sergilenen bir yusufçuk Lizbon'daki Gulbenkian Müzesi -kitabın kapağını gösteriyor- ve her anlamda gerçekten muhteşem bir eser: Güzellik olarak, ekonomik değer olarak… Yusufçuk, Consuelo'ya bir bakıma benzetme yapılabilecek bir böcek. Bir ışık noktası var. Romanın başında hayatta ışıktan varlıklara, sizi aydınlatanlara, parlak varlıklara yaklaşmanın, diğerlerinden kaçmanın gerekli olduğuna dair bir düşünce vardır. Ve Consuelo gerçekten de çocukluğundan beri bir ışık varlığıydı. Bir sanatçı olarak en iyilerden biri değildi, hatta en uzak olanıydı ama yine de en ünlüydü, en sevilen, en çok hayranlık duyulandı… Ama bunun aynı zamanda onun nasıl biri olduğuyla da ilgisi var.”

La Fornarina'nın hayatı, sanatın insanoğlu için en kurtarıcı şey olduğunu gösteriyor – “bu ona eldiven gibi oturan çok güzel ve olumlu bir mesaj” – ve 'Yusufçuk Büyüsü' de böyle bir hayatın nasıl olduğunu gösteriyor. yazarı ve okuyucuyu dönüştürebilir. Mari Pau Domínguez bu romanın önceki kitaplarından farklı olduğunu itiraf ediyor: “Editörüm bunu okuduğunda bana söyledi. Bu roman bana hayata dair pek çok şey öğretti: Işıktan varlıklar üzerine yaptığım düşünceler -ki o Consuelo'ydu- bana çok yardımcı oldu; Consuelo ile jinekoloğu arasında hayal edilen bir konuşma var. Dr.Recasens, ona Consuelo'ya gitme zamanının geldiğini, yine La Fornarina zamanının geleceğini söyler. Avrupa'nın en iyilerini gören tüm doktorlar ona ameliyat olması gerektiğini söylemesine rağmen uzun yıllar ameliyat olmayı istemeden geçirdi. Ama o cömert bir kadındı ve halkı, tiyatro sahiplerini sağlığından önde tutuyordu… Ameliyat olmak için geri çekilmesinin onlar için ne anlama geleceğini biliyordu ve bunu asla yapmadı; ve karar verdiğinde artık çok geçti.

Mari Pau Domínguez, bu romanın yazımının sıradan bir kitap olarak görülmediğinde ısrar ediyor. «Belki de paralel ilerleyen kendi hayati süreciyle de ilgisi vardı. Ve ayrıca karakterle; Consuelito Vello'ya aşık oldum. Tarihçiler onun harika bir insan olduğu konusunda hemfikirdir. VE bir sanatçı olarak sahnede sınırsızdı, ancak ilk andan itibaren küfürden kaçındı; bu, birçok meslektaşının yapmadığı bir şeydi; O dönemde halkı heyecanlandıran şeyin bu olduğunu düşünüyorum. Doğuştan gelen bir doğallıkla müstehcen şarkılar söylüyordu ve bu onu farklı kılıyordu; Bir parıltısı, ışıltısı ve aynı zamanda elde edilmesi çok zor olan doğuştan gelen bir zarafeti vardı. Ya içinde vardır ya da yoktur. Consuelo da buna sahipti.