Antrenmanlarla matematik 1 de ne var ?

Irem

New member
Antrenmanlarla Matematik 1 Neleri Kapsıyor? Derinlemesine Forum Analizi

Matematik öğrenme sürecinde en çok konuşulan kaynaklardan biri olan Antrenmanlarla Matematik 1, özellikle temel seviyeyi sağlamlaştırmak isteyenler için sıkça tercih ediliyor. Bu kitabı ilk eline alan birçok kişi “Sadece işlem kitabı mı, yoksa gerçekten kavratıcı bir sistem mi?” sorusunu soruyor. Bu başlıkta hem kitabın içeriğini hem de farklı kullanıcı yaklaşımlarını karşılaştırmalı biçimde ele alarak tartışmaya açmak istiyorum.

---

Antrenmanlarla Matematik 1’in İçeriği Nedir?

“Antrenmanlarla Matematik 1”, genellikle ortaokul sonu ve lise başlangıç seviyesindeki öğrenciler için temel matematik becerilerini güçlendirmeye odaklanır. İçeriği şu başlıklarda toplanabilir:

Sayılar ve işlem becerileri (doğal sayılar, tam sayılar)

Kesirler ve ondalık gösterimler

Temel cebirsel ifadeler

Denklem kurma ve çözme

Oran-orantı mantığı

Problem çözme stratejilerine giriş

Kitabın en belirgin özelliği, konuları teorik anlatımdan çok “soru çözerek öğrenme” yaklaşımıyla sunmasıdır. Bu yönüyle klasik ders kitaplarından ayrılır ve MEB müfredatını destekleyici bir pratik alanı oluşturur.

Milli Eğitim Bakanlığı matematik öğretim programına (MEB, 2018) göre öğrencilerin “işlem becerisi + problem çözme yetkinliği” birlikte geliştirilmelidir. Bu kitap da tam olarak bu iki ekseni pratik üzerinden güçlendirmeyi amaçlar.

---

Öğrenme Yaklaşımlarının Karşılaştırılması

Bu kitabı kullananların deneyimlerine bakıldığında iki temel yaklaşım öne çıkıyor. Burada cinsiyete dayalı bir ayrım yerine, daha doğru olan “öğrenme stili farklılıkları” üzerinden değerlendirme yapmak daha sağlıklı olur.

Bir grup kullanıcı daha çok veri, işlem ve mantık zinciri üzerinden ilerlemeyi tercih ediyor. Bu yaklaşımda:

Soruların çözüm adımları detaylı inceleniyor

Hatalar sayısal olarak analiz ediliyor

Tekrar ve pratikle hız kazanma hedefleniyor

Bu bakış açısına sahip kişiler genellikle kitabın “soru yoğunluğu” kısmını güçlü buluyor. Özellikle aynı tip soruların farklı varyasyonlarla tekrar edilmesi, öğrenmenin kalıcılığını artırdığı için önemli bir avantaj olarak görülüyor.

Diğer bir yaklaşım ise konuların günlük yaşamla ve öğrenme deneyimiyle bağlantısını ön plana çıkarıyor. Bu yaklaşımda:

Problem çözme süreci bir “hikâye çözme” gibi ele alınıyor

Matematiğin günlük yaşamla ilişkisi daha fazla sorgulanıyor

Öğrenme sürecinin psikolojik yönü (motivasyon, kaygı, özgüven) önem kazanıyor

Bu grup için “Antrenmanlarla Matematik 1” bazen yoğun soru yapısı nedeniyle zorlayıcı bulunabiliyor. Ancak aynı zamanda düzenli ilerleme sağlandığında özgüven artırıcı bir etkisi olduğu da belirtiliyor.

Burada önemli nokta şu: İki yaklaşım da birbirini dışlamıyor, aksine birlikte kullanıldığında öğrenme sürecini daha dengeli hale getiriyor.

---

Veri Odaklı ve Deneyim Odaklı Bakışların Dengesi

Eğitim psikolojisi araştırmalarında (Sweller, Cognitive Load Theory; Hattie, 2009) gösterildiği üzere, öğrenme sürecinde hem tekrar hem de anlamlandırma birlikte ilerlediğinde başarı artıyor.

“Antrenmanlarla Matematik 1” bu açıdan yoğun pratik sağlayarak bilişsel otomatikleşmeyi destekliyor. Ancak yalnızca işlem tekrarına dayalı ilerleme, kavramsal eksiklik bırakabiliyor. Bu yüzden bazı öğrenciler kitabı kullanırken şu yöntemi benimsiyor:

Önce konu anlatımı (başka bir kaynak veya öğretmen desteği)

Ardından bu kitapla yoğun soru pratiği

Son olarak yanlış analizleri üzerinden geri dönüş

Bu üçlü döngü, özellikle sınav hazırlığında oldukça etkili bir model olarak öne çıkıyor.

---

Toplumsal ve Bireysel Deneyim Farklılıkları

Matematik öğrenme sürecinde yalnızca teknik değil, çevresel faktörler de etkili oluyor. Bazı öğrenciler için matematik “rekabet ve performans ölçümü” aracı olarak algılanırken, bazıları için “kendini ifade etme ve problem çözme becerisi” anlamına geliyor.

Örneğin bazı öğrenciler kitabı çözerken net artışını takip edip tamamen sonuç odaklı ilerlerken, bazıları ise yanlış yaptıkları sorular üzerinden öğrenme sürecini daha çok içselleştiriyor. Bu farklılık, kitabın aynı olmasına rağmen deneyimin neden kişiden kişiye değiştiğini açıklıyor.

Burada önemli tartışma noktası şu olabilir:

Matematik öğretiminde başarı yalnızca doğru cevap sayısıyla mı ölçülmeli, yoksa süreç analizi de eşit derecede önemli mi?

---

Tartışmayı Açan Sorular

“Antrenmanlarla Matematik 1” gibi yoğun soru kitapları, kavramsal öğrenmeyi yeterince destekliyor mu?

Sadece tekrar ile öğrenmek kalıcı başarı için yeterli mi?

Matematikte hız mı daha önemli, yoksa derinlik mi?

Aynı kaynak farklı kişilerde neden bu kadar farklı sonuçlar veriyor?

Öğrenme sürecinde motivasyon mu daha belirleyici, yoksa yöntem mi?

Bu sorular özellikle forum ortamında farklı deneyimlerin ortaya çıkmasını sağlayabilir.

---

Kaynak ve Akademik Dayanak

Milli Eğitim Bakanlığı (2018). Matematik Dersi Öğretim Programı

Hattie, J. (2009). Visible Learning: A Synthesis of Over 800 Meta-Analyses Relating to Achievement

Sweller, J. (1988–2011). Cognitive Load Theory çalışmaları

Türkiye’de çeşitli eğitim platformlarında “Antrenmanlarla Matematik” kullanıcı yorumları ve çözüm analizleri

---

Sonuç olarak “Antrenmanlarla Matematik 1”, yalnızca bir soru bankası değil; öğrenme alışkanlığını şekillendiren bir pratik alanı olarak değerlendirilebilir. Ancak etkisi, tamamen kullanıcının yaklaşımına ve öğrenme stratejisine bağlı olarak değişir.