“Ben küçük edebi dünyamın Tanrısıyım”

humhum

Global Mod
Global Mod
William Boyd bir gülümsemeyle, iki yıl önce Birleşik Krallık'ta ışığı gören 'The Romantik' kitabının el yazmasını oluşturan ve bu ay Alfaguara tarafından İspanyolca yayınlandığını bir gülümsemeden biri gösteriyor. Buna izin verir … Gazeteci onu eline alır ve değerinin farkında olarak duyar. Ve İngiliz yazarın ritüelleri var: her zaman çok ince ipucu özel bir teknik çizim kalemi kullanıyor ve belirli bir dizüstü bilgisayar türünde yazıyor. Tüm çalışma, el yazısının, küçük bir hatta, son çalışmanın büyüklüğü ile doğru orantılıdır. Sonra onu bilgisayarda kopyalar. “İlk okuyucum her zaman yazar olmanın yanı sıra, çok samimi olan eşim Susan ve herhangi bir yazarın böyle bir ilk okuyucuya ihtiyacı var.” Neredeyse yarım yüzyıldır, “harika bir aşk hikayesi” olarak tanımladığı şeyde evlendiler ve otuz yılı aşkın bir süredir ABC'yi aldığı Chelsea'nin Londra mahallesinin evinde bir kütüphane odasında yaşadılar. On binden fazla kitap sadece orada değil, her yerde olmasına rağmen.

Voraz okuyucu ve araştırmacı, en son romanı olan ve hala İspanyolca çevirisi olmamasına rağmen “60'ların Endülüsünde” olarak ayarlanan 'Gabriel's Moon' adlı masaya işaret ediyor. Yumuşak kış güneş ışığı iki büyük pencereden girer ve bir saat boyunca sıcak konuşma, Cashel Greville Ross'un oynadığı kitabın gerçekleştiği on dokuzuncu yüzyıl boyunca edebiyat, yaratıcı süreçler, eserler, karakterler ve elbette. «Sadece birkaç sayfada görünen karakterler için bile isimleri çok ciddiye alıyorum. İsmin ayırt edici ve unutulmaz olmasını istiyorum. Çok genel gelmesini istemiyorum. Ve her zaman isimleri puanlıyorum, dikkatimi çekenleri gösterdiğim bir not defterim var ».

William Boy, 'Romantik'in el yazmasını gösteren not defterlerinden birini gösteriyor.

Ivannia Salazar

Cashel, neredeyse bir asır tarihi kapsayan bir romanın kahramanıdır ve Boyd, okuyucunun bir kurgu veya gerçek bir karakterin biyografisiyle karşı karşıya olup olmadığından şüphe duyduğu bir titizlikle inşa edilmiştir. “Kurgumun o kadar gerçek göründüğünü deniyorum ki okuyucular bir roman okuduklarını unutuyorlar,” diye itiraf ediyor, çalışmaları tarihsel detay ve hayal güçlerinin ürünü olanları geçen gerçek karakterlerin dahil edilmesi ile karakterize edilen İngiliz yazar.

Cashel ile Boyd, okuyucuyu Waterloo savaşından Afrika'daki sömürge savaşlarına, Byron ve Shelley, öncülerin Amerika ve diplomatik salonlardan geçerek, geniş bir küresel küresel turda alır. Avrupa. «Bir karakterin karakterini kapsayan bir hikaye anlatma fikri beni her zaman büyüledi. Daha önce kullandığım ve önemli anların çok dikkatli bir şekilde seçilmesini talep eden bir tekniktir, çünkü aksi takdirde bunu söylemek için 10.000 sayfaya ihtiyacınız olacaktır ”diye açıklıyor. Ve “bir ömür boyu roman” türünün türü, önceki eserlerde araştırılan bir yapı olan uzmanlıklarından biridir.

Boyd, 'Romantik'in' kısmen akademik geçmişinden ortaya çıktığını itiraf ediyor. “Oxford'da okuduğumda Shelley'de doktora yaptım ve sekiz yıl romantik şiire dalmıştım.” Bu etki, romantik hareketin en etkili figürlerinden ikisi olan Percy Bysshe Shelley ve Lord Byron'un Cashel'in hayatının önemli bölümlerinde ortaya çıktığı romanda belirginleşiyor. Fransız yazar Stendhal gibi tarihsel ifadelere dayanan Boyd, “Özellikle Byron, bu kitapta çok hoş değil” diyor.

Büyük figürlerle yapılan toplantılar, kalbinin diktatörlerini takip eden dürtüsel bir maceracı olan Cashel olan romanın ekseni etrafında daha iyi veya daha kötü. «Hayatı, çökmüş kararlarla işaretlenir. Annesiyle bir öfkeden sonra orduya katılır, kendini olası işletmelere atar, imkansız aşkları takip eder. Duyguları tarafından taşınan romantik klasik ”diyor Boyd. Bu eğilim, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ütopik bir çiftlikten, diplomasi ve bira üreticisi olarak beklenmedik bir başarı ile İrlanda'da başarısız bir evliliğe götürüyor. «Nedenini bilmiyorum, ama Cashel'in on dokuzuncu yüzyıl Amerika'da bir bira fabrikası bulmasını ilginç buldum. Bu beni o zaman bira üretimini araştırmaya zorladı ”diyor gülerek.

Bir şey Boyd'un çalışmalarını tanımlarsa, araştırma ve kurguyu dikişler not edilmeden entegre etme yeteneğidir. «Dünyanın dokusu gerçek hissetmeli. Olaylar akla yatkın olmalıdır. Amaç, okuyucunun inançsızlığını ayırması ve tarihte yarattığıdır ”diyor. Bunu başarmak için yazar, karakterlerinin yaşamının her aşamasında, bu durumda Afrika keşif tekniklerinden, özellikle onun için çekici bir yer olan Trieste'deki diplomasinin ayrıntılarına kadar titizlikle belgelenmiştir. “James Joyce orada yaşadı ve bir bakıma onun için Dublin kadar önemliydi.”

Diğer eserlerinde olduğu gibi, Boyd sadece bir zarf hikayesi sunmakla kalmaz, aynı zamanda gerçeklik yanılsamasıyla da oynar. «'Sweet Carees' de 77 anonim fotoğraf ekledim ve onları kahramanın çektiği fotoğraflardan geçirdim. 'Herhangi bir insan kalbinde' ana karakter Hemingway ve Virginia Woolf'u geçiyor ”diyor. Ve 'Romantik'te, anlatı hilesi, Cashel'in hikayesinin bulunan bir el yazmasından geldiğine inanmaktır. “Bu yanılsama çok yazmaktan hoşlandığım bir şey” diye itiraf ediyor.

Ve bu, Boyd'un sadece hikayeler anlatan bir öğretmen değil, aynı zamanda okuyucunun beklentileriyle oynamada da bir öğretmen. Rusça, karakterlerinin hikayenin kontrolünü ele alıp almadığı sorulduğunda Vladimir Nabokov'dan alıntı yapıyor: “Hayır, tüm karakterlerim Galleotes ve ben kırbaçla güvertedeki adamım” diye yanıtladı. Boyd bu kelimeleri yansıtıyor, ancak yaygara olmadan: «Karakterlerim benim yaratıklarım. Ben komutasındayım, ben küçük edebi dünyamda Tanrı'ım ».

Sohbete nüfuz eden eğlenceli tona rağmen, “Ben komedyen, siyah bir komediyim”, 'Romantik'in de insan durumuna bir yansıması olduğunu kabul ediyor. Boyd, “Her kitapta yapmaya çalıştığım şey, bu garip maceranın hepimizin daldığımız, bu küçük gezegendeki insan deneyimi ne anlama geldiğini anlamak ve ifade etmek” diyor. “Belki de, bu karakterlerin hikayesini anlatmak, bir şekilde okuyucuların hayatına ışık tutabilirim, onların bir şeyler görmelerini veya kendi hayatlarını farklı bir şekilde anlamalarını sağlayabilirim.”

Ve 'Romantik', varoluşun kırılganlığını derinden araştıran bir romandır. «Bir bakıma melankolik bir kitap. Cashel birçok hayat yaşıyor, ama asla gerçek istikrar bulamıyor. Sonunda, bunu tanımlayan şey, her şeye mantıklı gelen imkansız bir aşk olan Raffaella'ya olan sevgisidir ”diyor Boyd. «Ama bunun üzücü bir roman olduğunu sanmıyorum. Sonunda huzur var. Kendisi ve hayatı hakkında bir şeyler anladı ve bu ona barış verir ».

Kış ışığı kitaplarla dolu salonu aydınlatmaya devam ederken, Boyd el yazısı el yazması ile sevgiyle bakıyor. On yedi romanı kapsayan etkileyici kariyerine rağmen, her birinin yeni bir meydan okuma olduğunu söylüyor ve 'romantik' belki de “belki de bir ömür boyu son romanım” olduğunu iddia ediyor, ancak daha sonra başka bir fikri olduğunu kabul ediyor akıl.