“Bir roman okumak, ağırlık kaldırma kadar değerlidir”

humhum

Global Mod
Global Mod
Bir Brandon Sanderson firması almak için kayıt açıldığında, Celsius 232 Avilés Festivali Çöktüler: bu onların boyutu. O bir çevre eşliğinde ve kılıç, hançer, mızrak taşıyan bir hayran ordusu tarafından zulüm gören bir adamdır. … Bastonlar ve sevgi dolu diğer silahlar. Kırk -dokuz yaşında, elliden fazla kitap ve bir evren, hayatını verdiği bir evren, 'sisden doğan' ve 'fırtınaların arşivi' gibi fantezi tarihi olan destanlar var ve literatüre olan bağlılığı var. Ciddi, düzenli, metodik bir bağlılık: Muhasebe olan annesinden miras alındı.

Kısa mesafede, Sanderson kendisini onun hakkında tutkulu olarak ortaya koyuyor, bu da sihir ve kelime, eğer bu artık aynı şey değilse. Taşıyıcı ve hikayeler ateşin etrafında yollara karşılık – eğitildi – ve bu röportaj, Kansas mısır tarlaları arasındaki çocukluğunu hatırlayarak başlıyor (“onlar 'Oz Büyücüsü' manzarasıydı), Güney Kore'ye, son günlerin azizlerinin azizleri İsa Mesih'in kilisesinin misyoneri olarak (” orada kötü eğitim veremezsiniz: ”

“Harika bir çocuk okuyucusu değildi.”

“Çok okumadım ve görünüşe göre çok nadir.” Yazarların çoğu rahimdeki ilk kitaplarını okumaya başladı: bir şekilde orada 'Anna Karenina'nın bir kopyasını buldular [y ríe]. Ama enstitüde bana Barbara Hamley tarafından bir roman veren mükemmel bir öğretmenim vardı ve okumaya aşık oldum. Aniden, bir ejderha hikayesi ile anneme ne olduğunu anladım. Bir sihir numarası görmek gibiydi. Bazı insanlar sihirbazları sahnede görür ve düşünür: Nasıl yapıldığını keşfetmeliyim. Bana olan buydu.

“Tolkien sizi hangi nokta etkiledi?”

“Şey … Tolkien'in yaptıklarını deşifre etmeye çalışanları okurdum.” Tolkien'in ortaya çıktığını, harika bir şey yaptığını söyleyebilirim … ve sonra ayrıldı. Öldü. Ve fantezi dünyası buna baktı ve merak ediyor: Bu neydi? 70'lerin ve 80'lerin fantezi yazarlarının iyi bir kısmı onu çoğaltmaya çalıştı. 'Zaman Çarkı'nı okumuş olsanız bile, Robert Jordan -özellikle ilk kitap -Tolkien mirasını fark ediyorsunuz. Ve bunlar yazma dünyasında yol açmaya başladığımda okuduğum yazarlardı. Ve sonra bana sormaya başladım: Fantezi başka ne yapabilir? Örneğin, Tolkien'de ve haleflerinin çoğunda sihir soluyor. Dünyadan kaybolan bir şey. Çok az sihirbaz var, çok az insan var. Sanki merak zamanı bitiyormuş gibi. Ama benim kuşağımda, birçok kez tam tersi: Sihir geri dönüyor. Bu bir paradigma değişimi, neredeyse bir yatırım.

“Fantezi kaçış mı?”

“Bunlardan herhangi biri var, ama neden kötü olmasın?” Kaçış … dünyaya katlanmamıza izin veren şeyin bir parçasıdır. Başka bir yere gitmek, zihninizle bile, devam etmemize yardımcı olur. Din daha önce sunduğu ve sadık olana sunmaya devam eden şey budur. Eski dünyada sadece ibadet etmek için değil, kaçmak için kutsal bir yere katıldı. Zihnin dinlenmesine izin vermek, iyileşmek. Ve sonra Daily World'e döndün, daha net, daha güçlü. 'Kaçış' olumsuz bir terim olduğunu düşünmüyorum. Bu kaçış, bu kısa mühlet esastır. Dünyanın zihinlerini bir kez kaldırın – başka bir yere, başka bir benlik, başka bir hikaye – ruh yeniliyor. Onu yeniliyor. Ve ayrıca: hikayeler kendi başlarına değerlidir.

“Ne anlamda?”

“Bir kitap okuduğunuzda ve kendinizi sizden başka birinin hayatına sokduğunuzda bir şey değişir.” O kişiden nefret etmek zorlaşıyor. Kitaplar empati makineleridir. Ayrıca hikayelerin hayal gücüne sahip olduğuna inanıyorum. Ve dürüst olmak gerekirse, dünyamızda olan tüm harika şeyler tek bir fikirle başladı: Birisi mümkün olduğunu hayal etti. Zihninizi genişleten bir fantezi romanı okumak, kasları güçlendirmek için ağırlık kaldırmak kadar değerlidir. Hayal etme yeteneğinizi eğitiyor ve bu … bu güç.

– Geek'in ana akıma dönüşümünü yaşadınız. Nasıl oldu?

-Bu böyle. Hepimizin yeni, farklı bir şey keşfetme fikrini çektiğimiz unutulmamalıdır. Ancak büyük fantezi ciltleri çok korkutabilir. Uzun bir süre, kendimizi inek veya inek olarak görenler, kendimizi bu muazzam hacimlere daldırmaya, sayfalar arasında sihir aramaya istekliydiler. Ama şimdi … şimdi sinema nihayet Altın Çağ'ın yazarlarının hayal gücüne ulaştı. Özel efektler, sadece hayal edebileceğimiz ekranda yakalayabilme noktasına kadar gelişti. Ve bir şekilde -Düny. -yp -bugün dünyayı yöneten insanların iyi mi kötü mü olduğunu bilmiyorum … onlar da geeks. Bu, hikayeler, kültürle, kendimizle bile etkileşim şeklimizi değiştirdi. Geeks hakkında söyleyecek başka bir şeyim var.

-Hangi?

“O eski bölümü hiç sevmedim, inek ve sporcular olduğu fikrini.” Tüm filmlerde gördün. Çocukluktaki en iyi arkadaşlarımdan bazıları sporculardı. Ve ne kadar büyüdükçe, daha net gördü: Hepimiz bir şeyden etkileniyoruz. Bir futbol hayranı da bir inek. Hepimiz bir şeyin inekleriyiz. Ejderhalar, robotlar, minyatür trenler, zanaat birası. İnsanlar böyle. Bu bizim doğamız. Aralarındaki sözde bölünme yanlış, icat edilmiş bir ikiliktir. Hepimiz bir şey için tutku hissediyoruz. Ve modern toplumumuzun, en azından kısmen bunu kabul etmeyi öğrendiğine sevindim.

“Fantezi siyasi düzeltmeye yabancı değildi, belki de kurgu ve gerçeklik gittikçe daha fazla karışıyor.” Kendinden sansür veya sansür konusunda endişeli misiniz?

“Gücü tutanlardan korkuyorsanız bu endişe verici.” Anladığım kadarıyla gazetecilerin görevi, gücün (ya politik, ekonomik ve hatta bir ünlünün) her zaman sorgulanmasını sağlamaktır. Bu, herhangi bir özgür toplumun temel bir direğidir: kimsenin eleştirinin üstünde olmaması. Şimdi, zaten kişisel alana ait olan bir yazarın kendi kendine … Sanatın genellikle doğru veya yanlış cevapları vardır. Yolları var. Seçimler. Sonuçlar. Bir arkadaşım harika bir kitap yazdı ve yayınlamamaya karar verdi. Ve seçimine derinden saygı duydum. Geçerlidir. Beni endişelendiren, sosyal ağların atmosferi. Diyalogdan önce nasıl işaret etme eğiliminde olduklarını, fikirleri yüzleşmek yerine gömmek beni endişelendiriyor. Ve bu … bunu bir sorun olduğunu düşünüyorum. Gerçek bir risk. Ve gerçek şu ki, bununla nasıl başa çıkacağımızı hala bilmiyoruz.

“Yapay zeka da endişeleniyor musun?”

“Evet … ve hayır.” Yeni yazarlar hakkında endişeleniyorum. Korkarım, onlar için yoluna girmek daha da zor olacak. Daha önceydi, ama şimdi … Korkarım. Ve bir bakıma, zaten görüyoruz.

“Ne anlamda?”

“Kendini yayınlama ile, bu sevdiğim bir şey ama … Bazı yazarların ilk kitaplarını yayınlamak için çok acele ettiklerinden endişeliyim.” Herhangi bir profesyonel yazar sorarsanız, çoğu kimsenin ilk romanlarını okumadığından memnun olmanızı söyleyecektir. Altıncı kitabıma kadar yayınlanmadığınız için teşekkür ederim. Bugün bir internet kitabı yüklemek çok kolay, bu kadar cazip … Birçok yazar hazır olmadan ilk makalelerini başlatıyor. Ve bu olduğunda, bir şeyin kaybolduğunu hissediyorum. Zor derslerle karşılaşmazlar. Ya da bunu yapmak zorunda değiller. Ve şimdi, yapay zekanın ortaya çıkmasıyla, aynı şeyin gerçekleştiğinden korkuyorum. Yapay zekaya söylemek çok kolay: “Bu sahneyi benim için yaz.” Özellikle en zor sahnelerle. Ama bu sadece o kısım, zor olan, sizi bir yazar yapar. Zor, gerçek derslerin olduğu yerdir. Bunu bir makineye vermek … Bence bu bir hata olur.

“Makineleri insanlardan önce okumayacak mıyız?”

“İşte hala umudum var.” İnsanların insanlar tarafından yazılmış kitapları okumak isteyeceğine inanıyorum. Yazar ve okuyucu arasındaki bu bağlantının değeri olmaya devam edeceğine inanıyorum. Makineler bizden daha hızlı çalışıyor. Yine de Olimpiyat Oyunlarını kutlamaya devam ediyoruz. Makineler satranç herhangi bir insandan daha iyi oynar. Ve hala dünya satranç şampiyonalarımız var. O görünmez köprüde kim yazıyor ve kim okuyor, yapay zekanın iyi olsa da, çoğaltılamayacağı bir şey var. Bu insan sayfaları arasında yankı. Bence insanlar onu aramaya devam edecekler. Her ne kadar dürüst olmak gerekirse … şu anda tüm bunlar Eski Batı gibi. Vahşi. Belirsiz. Ve olasılıklarla dolu.

“Yol için, milyonlarca insanın sizi beklediğini bilmek nasıl yazıyor?”

“Yazarken okuyucularımın baskısı … dayanılmaz bir yük değil.” Ama orada. Onları hayal kırıklığına uğratmak istemiyorum. Diğer zamanlarda, sanatçı olmak istiyorsanız, zengin bir patrona ihtiyacınız vardı. Bugün okuyucularım o patron. Kendimi buna adamamı mümkün kılanlar. Yani, onlar için çalış. Ve onları dinliyorum. Ama benden beklediklerinin sanatsal içgüdemi takip etmek olduğuna inanıyorum. Konsensüs tarafından yapılan sanat nadiren harika veya kalıcı bir şey üretir. Sanatsal vizyonun benzersiz olması gerekiyor.

– Onlarca yıl okuma krizinden bahsediyoruz.

– Sonunda buna yol açmayı başardığımda, 2005 yılında herkes elektronik kitaplar için panikti [vuelve a reír]. Editoryal endüstrisini öldüreceklerini söylediler. Editörüme sorduğumu hatırlıyorum: Bu son mu? Güldü ve bana söyledi: Ondokuzuncu yüzyılda kitle izleniminin edebiyatı öldüreceğini düşündüler, kitapların mümkün olan en temel okuyucu için yazılacağını ve radyo geldiğinde de aynı şey olduğunu söylediler. Ve dediler: «Şimdi. Onları öldürecek olan bu ». Ve bu da olmadı. Video oyunları kitapları öldürmedi. Bugün daha az bağımsız kütüphaneler olduğu doğrudur, ancak gerçek şu ki: Şimdi okuduğunda, tarihin diğer zamanlarından daha fazla insan var. Her ne kadar kitaplar daha 'niş' bir eğlence olmaya devam ediyor. Sinemada veya video oyunlarında daha fazla insan var. Ancak kitapların bir avantajı vardır: Tek bir insan onları baştan sona yaratabilir. Ve elektriğe ihtiyaç duymaz.

– Bir fantasist yazarın kabusu nedir, korkusu nedir?

“Beni gerçekten korkutan şey … daha ayrıntılı bir şekilde araştırmam gereken bir şeyle kötü bir iş yapmak.” Bu beni içtenlikle endişelendiriyor. Ve bu dünyanın sonu değil. Bana daha önce oldu. Örneğin, 'Elantrris' de, en azından bugün anladığım gibi otizmin biraz yüzeysel ve vasat bir temsilini yaptım. Endişe ediyorum, evet … iyi olmaktan daha fazla hasar ver. Yardımcı olmayan klişeleri güçlendirin. Bu dünyayı geliştirmez. Cehaletle buna katkıda bulunabileceğimi düşünmek için Anustum.

“Ve sen başka ne endişe duyuyor?”

“Çok endişeleniyorum … dinlemeyi bırak.” Ne olduğunu gördüm. Kariyerlerinde belirli bir noktaya ulaştıklarında, eleştirileri kabul etmeyi bırakan ünlü ve parlak yazarlar var. Ve gösterir. Kitapları gücü kaybetmeye başlar. Durgunlaşıyorlar. Ben böyle olmak istemiyorum. Öğrenemeyen biri olmak istemiyorum. Yani evet, beni endişelendiriyor. Ama sonunda bir şey anlıyorum: bu endişelere sahip olmak, onları düşünebilmek bile … bu bir ayrıcalık. Onlar başarılı olan birinin endişeleridir. İşte bu yüzden şikayet etmiyorum. Sadece farkında olmaya çalışıyorum. Mütevazı. Açık kulakları ve kalp ile.