“Edebiyat tıp veya matematikten çok daha fazla zeka gerektirir”

humhum

Global Mod
Global Mod
02/03/2025

06: 58h'de güncellendi.

Belki de algoritmanın derinliklerinde kaydırma yaptığını gördüler, meme haline geldi, lapidary ifadelerini serbest bıraktı, cevaplama, elektrik. “Kendinizi işe koyun, en iyi benlik şeklidir.” “Nasıl akıl yürüteceğinizi kim bilmediğinizi tartışamazsın.” «Protestanlık konsantrasyon alanlarına doğru ilk adımdır». “Bir şey iyi bir şey yapsaydı, Fransızlar yalan söylüyor.” “Bence şiir, bir tetikleyiciyi simüle edebilirseniz, çok gizlenmiş bir tetikleyici ile bitiyor.” «Feminist edebiyat hakkında konuşmak Mapamundi de Gijón hakkında konuşmak gibidir». “Felsefe yoksulların lüksü, aristokratların boşluğu ve psikopatlar ve ergenler oyunudur.”

Bu sesle, bu sesle bir kitap yazabilirsiniz. Zaten yazılmış. Ve orada şöyle okuduk: “Eğer 'Quijote'u anlamış olsaydık, Almanya dünyayı iki dünya savaşını kurtarırdı.” Ve ayrıca: “Her şey günah olmadan önce, şimdi her şey bir suçtur.” Veya: “Zenginlerin ideolojisi yok, paraları var.” Buna ek olarak, bu yüzyılın en alakalı sorusu olabilecek olanı buluyoruz: “Sen bir kişi mi yoksa ifade misin?”

Kitap '21. yüzyılda hayatta kalmak için bir felsefe' (HarperCollins) ve Jesús G. Maestro (Gijón, 1967), Edebiyat Teorisi ve Karşılaştırmalı Literatür Profesörü ve ayrıca beklenmedik İnternet Yıldızı, Konuk Sürprizi tarafından imzalanmıştır. viral. YouTube'da, 'Yüz Yıllık Yalnızlık' (her bir saatten fazla yirmi seans, başka bir yüzyılın içeriği) ve mevcut demokrasi ve Alman idealizminin tehlikeleri hakkındaki tezleri, diğer birçok şey ve fikirlerin yanı sıra, Diğer birçok şey ,,, yüz binden fazla abone biriktirir ve Twitter'da (X), Juan Manuel de Prada'nın da ünlü olduğu bağlam dışı evrenin kahramanlarından biridir.

“Bu şöhret nasıl taşıyor?”

“Eh, umrumda değil, beni ilgilendiren şey edebiyat.” Şöhret, insanların sizin hakkınızda hiçbir şey bilmeyen sizden bahsetmesidir. Şöhret saçmalık, aldatmaca, aptal. Ben Youtuber değilim. Ben edebiyat hakkındaki fikirlerini ortaya koyan bir öğretmenim.

“Ve bu etki şaşırmadı mı?”

“Saygılarımla dikkat etmem.” İnsanların fikirlerimle ne yaptıkları, bu zaten bu insanların sorumluluğu. Ben literatürü açık ve özgür bir şekilde yorumlayan biriyim, çünkü bana öyle geliyor ki, literatürün, literatürün ne anlama geldiği, her türlü insana ulaşması çok önemli. Benim temel amacım, literatürün nasıl değerlendirileceğini bilmeyen bir toplumda literatür değeri elde etmektir.

Ve edebiyat nedir? «Edebiyat süper bir sanattır, bunun üstünde. Edebi bilgi bilimsel bilgiden daha zordur. Edebiyatın mantıksız olduğunu düşünmeye yol açan bariz olanın ötesine geçmeyi gerektirir. Hiçbir şey gerçeklikten daha uzak değildir: edebiyat, aklın reddedilmesini değil, üstün bir neden gerektirir. Kimya periyodik bir tabloda oturuyor, literatür değil ”diyor. Ve sonra ısrar ediyor: «Edebiyat yaşamanın en akıllı yoludur. Edebiyat, tıp, matematikten, termodinamikten veya deniz veya havacılık mühendisliğinden çok daha fazla zeka gerektirir. Ve çok önemli bir nedenden ötürü: Matematiksel bir operasyon bir makine tarafından yapılabilir, edebi bir çalışma değildir. Bir makine edebi bir kite yazabilir, ancak eşi görülmemiş bir yenilik oluşturan edebi bir çalışma üretemez, çünkü bu imkansızdır ».

Her şey başladı, onu on dört yıl ile 'Quijote' okumaya zorlayan bir lise öğretmeni var ve daha sonra gelen tüm filologlardan daha iyi açıkladı. “Bu, edebiyatı anlama şeklimi belirledi” diyor. Ayrıca dünya, çünkü orada, yakın tarihin büyük kötülüklerinden biri olan idealizm eleştirisinin temellerini, belki de insanlık tarihinin temellerini buldu. «'Quijote', bir idealiste bir sorumluluk pozisyonu koymanın ne kadar tehlikeli olduğunu ve Almanya'nın Kantian düşüncesinden temel olarak yaptıkları, gerçekliği hayal gücüyle değiştiren idealizmi en çok etkilemektir. Almanya, seçilmiş insanlar olan üstün bir ırk olan kendi tarihsel yalanlarına inanıyordu … »

Okuma, öğretmediğini, ancak talep ettiğini ve böylece cehalete karşı bir panzehir, mutluluk değil, berraklık olasılığı sunduğunu söylüyor. «Edebiyat bir müzik aleti ile aynıdır. Bir müzik aleti herhangi bir bilgi sağlamaz. Önümde bir keman koydular, önde bir arp, önündeki bazı timbales ve onlarla ne yapacağımı bilmiyorum çünkü onlara nasıl dokunacağımı bilmiyorum. Piyano, ses ve müzikal kaliteyi elde edebilmek için müzik bilgisine sahip olmayı gerektirir. Aynı şey edebiyat için de geçerlidir ».

Bugün cümle, edebi bir tutulmada yaşıyoruz, ancak bu sosyal ağların gelişiyle başlamıştı, ancak 18. yüzyılda. «18. yüzyılın sonunda, Anglo -Saxon dünyasının kültürel hegemonyanın gücünü aldığında, literatür değer kaybeder. Değer kaybeder çünkü Anglo -Saxon dünyası edebiyatla ne yapacağını bilmiyor. Amerika Birleşik Devletleri, edebiyatla ne yapacağını bilmeyen, bunu anlamayan bir ülkedir. Shakespeare bugün imkansız olurdu. İngiltere'nin 18. yüzyıldan sonra bir Shakespeare'i yok. Hala yazılı bir 'kekik' bekliyoruz ”diyor. «21. yüzyılda, edebiyat şu anda çıkış görmediğim tünelde izliyor. Şairlerin imha edildiği idealist bir cumhuriyet, idealist bir cumhuriyet olan Platon tarafından 'cumhuriyetinde' açıklanan bir dünyaya gidiyoruz. Bugün literatür öğretimden kovuldu ve bu da insanları gerçekliğin talepleri karşısında çok çaresiz bırakıyor ”dedi.

Bir Hata Bildir