Sarhosken uyursak ne olur ?

Irem

New member
Sarhoşken Uyursak Ne Olur? Bir Yastık, Bir Bardak ve Büyük İnsanlık Halleri

Bu başlığı atarken niyetim kimseye ahkâm kesmek değil; tam tersine, forumdaşların yüzünde hafif bir tebessüm bırakmak. Hepimizin hayatında en az bir kez “Ben biraz uzanayım” deyip sabahı bambaşka bir evrende karşıladığı bir gece olmuştur. İşte bu yazı, sarhoşken uyumanın bilimsel değil, biraz da insani, bol kahkahalı tarafına bakmak için yazıldı. Çayı kahveyi değil, bu sefer hafif bir mizahı alın elinize; başlıyoruz.

Erkek Aklı Devrede: Stratejik Uyum Planı

Erkekler için sarhoşken uyumak, genellikle bir “operasyon”dur. İç ses şöyle konuşur: “Tamam, fazla kaçtı ama kontrol bende.” Yatakla aradaki mesafe hesaplanır, ayakkabıların çıkarılıp çıkarılmayacağı tartışılır, telefonun şarja takılıp takılmaması hayat memat meselesi olur.

Stratejik erkek aklı burada devreye girer. “Sırt üstü yatarsam mideyle barışık olurum”, “Yastığı biraz yüksek alırsam sorun çıkmaz”, “Alarm kurayım, sabah erkenden toparlanırım” gibi cümleler, sanki NASA’ya iniş planı yapılıyormuşçasına ciddiyetle düşünülür. Oysa sonuç çoğu zaman aynıdır: Alarm çalar, ama o alarm başka bir galakside çalıyor gibidir.

Sarhoşken uyumanın erkek versiyonu, çözüm odaklıdır ama çözüm genelde sabaha kalır. Sabah uyanıldığında ilk analiz yapılır: “Ben buraya nasıl geldim?” İkinci analiz daha derindir: “Bu bardak neden burada?”

Kadın Bakışı: Empati, Hatırlama ve İlişkiler

Kadınlar için sarhoşken uyumak, sadece fiziksel bir durum değil, duygusal bir yolculuktur. Yatağa uzanırken zihinden geçenler genellikle şunlardır: “Birine bir şey söyledim mi?”, “Kırıcı oldum mu?”, “Mesaj attım mı ve attıysam kime?”

Empatik bakış burada kendini gösterir. Sabah uyandıklarında ilk refleks aynaya bakmak değil, telefona bakmaktır. O mesajlaşmalar incelenir, gönderilen emojilerin anlamı çözülmeye çalışılır. “Bu kalp emojisi fazla mıydı?” sorusu, sarhoşken uyumanın kadın versiyonunun klasiklerinden biridir.

Kadınlar için sarhoş uyku sonrası süreç, ilişkisel hasar tespiti gibidir. Fiziksel ağrı ikinci plandadır; asıl mesele sosyal dengedir. Birine gereğinden fazla iç döküldüyse, içten içe bir özür planı yapılır. Erkeklerin “Bana ne oldu?” sorusu, kadınlarda “Biz ne yaptık?” şekline bürünür.

Uyku Anı: Bilinçle Bilinçsizlik Arasında

Sarhoşken uyumak, tam anlamıyla arada kalmış bir hâlidir. Gözler kapalıdır ama zihin hâlâ açıktır. Rüyalar tuhaftır: Bir anda çocukluk evindesinizdir, sonra kendinizi forumda bir başlığa cevap yazarken bulursunuz. Klavye yoktur ama yazı yazıyorsunuzdur.

Erkek rüyalarında genellikle “Her şey kontrol altında” teması vardır. Kadın rüyalarında ise “Bir şey unuttum ama ne?” hissi baskındır. Ortak nokta şudur: Uykunun kalitesi düşüktür ama hikâyesi boldur.

Bir de klasik gece uyanmaları vardır. Su içmek için kalkılır, mutfakta ışık açılır, bardak bulunamaz, onun yerine sabah hatırlanmayacak bir karar alınır: “Ben bunu yarın toplarım.”

Sabah Gerçeği: Uyanış ve Yüzleşme

Sarhoşken uyumanın asıl sonucu sabah ortaya çıkar. Erkekler genelde kısa bir check-list yapar: “Başım ağrıyor mu? Evet. Mide? Biraz. Tamam, hayattayım.” Ardından çözüm odaklı hamle gelir: Kahve, duş, “bir daha içmeyeceğim” yeminleri.

Kadınlarda ise sabah daha duygusal bir farkındalıkla başlar. Aynaya bakılır, göz altları incelenir, sonra iç ses devreye girer: “Dün gece aslında çok eğlendik ama biraz fazla mı oldu?” Burada yargıdan çok anlamlandırma vardır.

İki taraf da farklı yaşar ama ortak sonuç şudur: Sarhoşken uyumak, insanı kendisiyle kısa bir yüzleşmeye zorlar.

Mizahın Kurtarıcı Gücü

İşin güzel tarafı, bu hâllerin zamanla anıya dönüşmesidir. Dün geceki dağınıklık, bir süre sonra anlatılacak bir hikâye olur. Forumlarda açılan “Ben ne yaşadım?” başlıkları boşuna değildir. Erkekler daha çok sonuçları anlatır, kadınlar ise süreci.

Mizah burada devreye girer ve her şeyi yumuşatır. Çünkü sarhoşken uyumak, insan olmanın küçük ama evrensel bir hâlidir. Kimse mükemmel değildir, kimse her zaman kontrollü değildir. Bazen hayat, “Biraz yatay pozisyona geçelim” der.

Forumdaşlara Açık Mikrofon

Şimdi sözü size bırakmak istiyorum. Sarhoşken uyuyup sabah kendinize şaşırdığınız anlar oldu mu? Erkek forumdaşlar, en stratejik sandığınız ama sabah anlam veremediğiniz hamle neydi? Kadın forumdaşlar, sabah telefona bakarken yaşadığınız o küçük kalp çarpıntısını hatırlıyor musunuz?

Bu başlık, yargılamak için değil; gülmek, paylaşmak ve “yalnız değilmişim” demek için. Çünkü bazen en güzel forum tartışmaları, biraz kahkaha ile başlar.

Siz anlatın, biz gülelim; biz gülelim, belki bir dahaki uykuya biraz daha bilinçli gideriz. Ya da gitmeyiz, ama en azından hikâyemiz olur.